Топ ползи от консумацията на азиатска храна

Храната – лекарството срещу всички болести. Това определение важи особено много за храната на континента Азия.

Едно от уникалните неща за азиатската култура е, че подходът към храната и храненето е да се създаде уелнес, спокойствие, добруване и липса на каквито и да е било болести на душата и тялото.

Независимо дали говорим за доставка на японска храна, за индийска или пък за китайска, всички части от азиатската кухня са известни със своите хранителни и балансиращи свойства.

Всъщност изследователите от Международния изследователски институт по хранителна политика също вярват, че азиатската растителна диета с местно отглеждани основни зърна като ориз, картофи, бобови растения и други зеленчуци и плодове осигуряват защита срещу много хронични заболявания.

Ето няколко здравословни азиатски храни и хранителни навици, които можете да започнете да практикувате още днес.

Много супа

Азиатците похапват много супа. Повечето супи, приготвени вкъщи, се приготвят от кости от пилешко, телешко или рибено, заедно с комбинация от различни зеленчуци, независимо дали са листни като спанак или по-силни като лотосов корен.

Комбинацията от зеленчуци и бульон осигурява концентрирана доставка на витамини и минерали с всяка лъжица, което означава, че дори малка порция може да ви засити много бързо. Смята се, че азиатските супи имат специфични лечебни свойства в зависимост от съставките им. Те не само дават утеха по време на заболявания като грип, треска или възпалено гърло, но и укрепват тялото при умора.

Също като гореща чаша чай, се смята, че и топлата супа подобрява цялостния храносмилателен процес.

Съотношение на хранене

Ако искате да сте много здрави, яжте в съотношение зеленчуци към месо – 3: 1. Това означава трикратно количество зеленчуци спрямо количеството месо.

Въпреки че месото е с високо съдържание на протеини, това не е най-здравословният избор на протеин. Азиатската диета включва здравословен баланс на месо и зеленчуци, който е засищащ, като същевременно осигурява ежедневните хранителни вещества, важни според хранителната пирамида.

Похапване на малки порции

Малките чинии и клечките са не само естетически приятни за ядене, но и ви помагат да приемате далеч по-малки порции. Клечките са лесен начин да се избегне техниката на ядене на много и големи хапки, като по този начин се намалява преяждането или прекалено бързото хранене (а и двете неща причиняват подуване на корема). Храненето по-бавно също е доказано полезно за здравето, тъй като намалява нивото на кръвната глюкоза, отделяна от организма по време на процеса на храносмилане.

Ориз. Много ориз

Оризът е основна храна в азиатските кухни. Изборът да комбинирате видовете ориз, които се предлагат на пазара, ще ви даде много повече хранителни вещества в диетата ви в дългосрочен план.

Черният, кафявият, червеният или дори лилавият ориз са хранително по-богати от белия. Те са с по-ниско съдържание на нишесте и по-ниска консумация на калории.

Прием на много здравословни масла и протеини

Изследванията подкрепят тази обща азиатска диетична практика да се яде риба почти ежедневно. Рибата осигурява едно от най-големите количества здравословни масла и постни протеини в порция в сравнение с други видове месо. Независимо дали е леко пържено, филирано, приготвено на пара или варено в къри, ястието с риба е просто задължително!

Билки и подправки за повече здраве

Билките и подправките не само придават на ястията по-богат вкус и мирис, но и облекчават общите здравословни заболявания и насърчават по-доброто общо здраве.

Подобно на Ин и Ян, азиатските храни и хранителните навици се въртят около поддържането на диетата в баланс. Не става въпрос само за това какво ядете, но и за това как се храните и колко ядете; осъзнавайки, че доброто здраве и уелнес е начин на живот, който се простира отвъд храната, но и до физическа активност като йога или тай чи.

Последвайте примера на азиатците и бъдете здрави!

За Пътешественик
Avatar
Идеята за уебсайт, в който да съберем историите и снимките си от пътувания в България и чужбина, се роди спонтанно в един съвсем обикновен работен ден, но се превърна в нещо специално – в страст за целия ни екип.