Кой не знае Цари Мали град, кой не е ходил до него?

Струва ми се, че Цари Мали град е модерната еднодневна дестинация за столичани. До този извод стигнах, след като повечето ми съседки намериха начин да отидат (дори с организирани в квартала екскурзии) и после се похвалиха колко хубаво е било. Да не говорим за фейсбук приятелите ми, които постнаха снимки отдавна. Сред тях имаше и пловдивчани, благоевградчани и т. н.

От новините по телевизията разбрах за


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

възстановената крепост край село Белчин, Самоковско

миналата година беше. Досега знаех за Белчин Бани – преди десетина години отидохме там специално заради минералния басейн, но входът му изглеждаше толкова занемарен, че не посмяхме да влезем и продължихме към Боровец. Това беше отдавна, подчертавам 🙂

Любопитна да видя най-сетне с очите си за какво става дума, и леко подозрителна заради спомените си отпреди години, тръгвам с верни другари в един съботен юлски следобед. Някъде около 13:30 потегляме от София и веднага става интересно – минаваме през селата Бистрица и Железница, пътят е живописен и изненадващ с многобройните си завои, зад които се откриват неочаквани гледки. На отбивката за село Плана едвам се удържам да не помоля да отпрашим натам – любима планина ми е Плана, не знам защо. Пътят минава през село Ковачевци, родното място на Георги Димитров.

В миналия век там ходеха отбрани пионерчета и комсомолци

на обучения на актива, музеят също беше задължителна дестинация. Личи си, че времената вече са други и биографията на вожда на пролетариата не е никаква привилегия – в центъра на селото са единствените дупки, които срещаме дотук. Следват селата Поповяне и Алино, караме все по пътя за Самоков. И ето я отбивката за Белчин – надясно. Баните остават вляво.


Влизаме в спретнато селце, паркираме спокойно на охраняем паркинг на цена 3 лева. Около паркинга има сергии, както си трябва 🙂 Хълмът „Свети Спас“ и крепостта „Цари Мали град“ са над нас.


Разстоянието от София до село Белчин е 46 километра. Това разстояние в други държави е „ей го къде е“, хората карат по толкова, за да пият кафе заедно. Но за нас си е приключение и чудесна разходка. Веднага прави впечатление колко много семейства са довели децата си. Има дори пеленачета в колички. Има защо – помислено е за децата и техните игри.

Сещам се, четох, че наричали Белчин „Селото на щъркелите“ заради многобройните гнезда. Очевидно са му донесли късмет пернатите – слънцето сякаш грее по-бодро тук. Защото има поминък. Благоустроено, с новички и добре поддържани къщи,

Белчин е туристически център с европейско излъчване

Крепостта е възстановена с европейски пари и по европейски стандарти. Достъпна е и за хора с увреждания. Абе направено е както си трябва, от-до. Не знам кой кмет се е трудил за всичко това, но браво на него – дал е смисъл на хората да живеят тук, а на нас – да идваме и да се учим. Защото тази разходка е и един естествен, органичен урок по история.

До крепостта можете да се изкачите с асансьор. Вози по 8 човека. Обаче ние сварваме технологичната почивка, заради която се е натрупала опашка.


Решаваме, че няма да чакаме, а ще се изкачим по екопътеката вляво от лифта. Вдясно има друга, но табела предупреждава за нея, че е стръмна, затова я пренебрегваме 🙂 Табели има всякакви, а гледките още тук впечатляват.


Лявата пътека е много приятна и по силите на всеки. Минава през красива гора, през 20-30 метра има пейки, беседки, заслони. Благоустроено и чисто е, и подсеща, че е правено с пари и както трябва. Браво и мерси!


За около 15 минути сме на върха. Виждаме крепостта вдясно, но и вляво ни тегли – да отидем съвсем на високото и да погледнем оттам.


Явно наблизо има конна база, защото виждаме инструктор да обучава двама ездачи. А най-симпатично е понито, с момиченце върху него 🙂 Събират погледите на всички.


Известно време съзерцаваме простора, любуваме се на небето, на планината, на бистрия въздух. После тръгваме към крепостта. Който има здрав вестибуларен апарат, може да я достигне по въжената пътека.


Зад нея има и огромна площадка за деца от 3 до 9 години. Представям си колко доволни и наситени с впечатления си тръгват оттук малчуганите.

Снимка: www.carimaligrad.com

Крепостта е възстановена в реалните си размери, на макет в двора можете да видите как е изглеждала в цялост.


Сега напълно изградени са входа и кулите, крепостните стени са надстроени, но е поставена ясна граница докъде е автентичният градеж.


Музейни сбирки показват част от находките на археолозите. Кое ли племе не е минало през тези земи и не е воювало тук?


Върхове на стрели, копия, монети, керамични съдове показват, че по този оживен европейски път са оставили следа няколко цивилизации. Търговци, войници, свещеници – всеки е имал своята причина да се отбие в крепостта.


Ние, които имаме шанса да съпоставим артефактите от дистанцията на времето, без да се усетим започваме да разсъждаваме за преходността на човешките амбиции и за непреходните човешки ценности.


Изграждането на крепостта е започнало при управлението на римския император Валент (364-378 г.). Мястото й давало възможност за наблюдение на котловината и за защита на западната й част. За селището важни са били и минералните извори в подножието и рудните залежи с магнетитов пясък в целия район.

Тук е било стратегическото кръстовище на два антични пътя – от Рим към Константинопол и към Македония

Опожарявана и превземана, крепостта е била строена на три пъти и е просъществувала около два века.


Възстановени облекла и оръжия са достъпни за посетителите, които могат да ги облекат и да се почувстват „като рицарите“.


Някои господа веднага се вдетиняват и започват да се дуелират 🙂 А после, с покачен адреналин,

коментират как им се е отразило дегизирането

Доволни са 🙂

В крепостта са се развивали грънчарството, ковачеството, кожарството и други занаяти, необходими на хората в онези размирни времена, наречени „Преселението на народите“. Тогава нашествията на различни племена карали местното население да се изтегля нагоре в планината и при опасност да се крие зад крепостните стени.


Дъбовете са доста големи и стари 🙂


Особено значима е църквата „Възкресение Христово“ – също строена на три пъти, върху основите на предходното здание и възстановена през 15-ти век специално за да посрещне мощите на Свети Иван Рилски при пренасянето им.


Интересни са и съвременните образци на пластично изкуство.


Има достатъчно информация, за да направите един импровизиран урок по история тук, ще е полезно и за вас, и за децата ви.


Ако все още не сте видели Цари Мали град, направете го. Разчупва ежедневието.

За Рая
И най-малкото пътуване е приключение с неизвестен край, от нас зависи да го изживеем пълноценно. Дали ще е пътешествие в непознати земи или разходка в близкия парк, винаги имаме шанс да видим нещо ново - от древна цивилизация до току-що разцъфнало цвете, в което се крие цялата Вселена.