Кипър – островът на Афродита

Знаете ли защо Кипър е известен и като „островът на Афродита“? Да, може би е лесно да се влюбиш там, докато се наслаждаваш на лятната си ваканция, но причината е друга – смята се, че богинята на любовта е родена именно в Кипър. Затова и голяма част от местните туристически атракции са свързани с нея – скалите на Афродита по пътя между Лимасол и Пафос, баните на Афродита и какво ли още не.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Островът е разделен на две части – на едната се намира Република Кипър, която е член на ЕС, а на другата Севернокипърската турска република, която няма официално международно признание.

Остров Кипър е третият по големина в Средиземно море. Камениста и стръмна на север, бреговата му ивица преминава в дълги пясъчни плажове на юг. Климатът е субтропичен и средиземноморски, като зимата е мека и суха, а лятото – горещо. В най-топлите месеци не вали дъжд, а и през зимата валежите са оскъдни.

Едни от най-посещаваните плажове са Nissi Beach и Macronnosis Beach в Агия Напа (Ayia Napa), Aphrodite’s rock beach, Fig tree bay в Протарас (Protaras) и Konnos bay, който се намира между Протарас и Агия Напа. По-тихите местенца са Kapparis area, Firemans Beach, Agia Triada, Sirena Bay, Louma Beach и Pernera Beach.


Кипър е родина на най-старата марка вино, което още се произвежда – сладкото десертно Commandaria. Можете да го намерите във всеки супермаркет и да направите подарък на най-близките си, както и във всеки традиционен ресторант. Съветваме ви да опитате островното традиционно сирене, наречено халуми. Сервира се в допълнение с различни ястия, запечено или запържено, без да е разтопено.

 

commandaria

 

Историческите ценности, благоприятният климат, природните красоти и гостоприемството на кипърския народ превръщат острова в идеална туристическа дестинация.

fig-tree-bay-427753_1280

north-cyprus-339767_1280

Тагове

Кипър плажове
За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!