Кефалония – какво посетихме за 1 ден на острова

И какво не успяхме, но задължително ще видим следващия път

Alcatal-Idol-3-1

Реших да напиша една чисто практична статия за това какво трябва да посетите, ако имате само 1 ден на гръцкия остров Кефалония в Йонийско море.

GOPR4463

Да започнем с това, че Кефалония е сравнително голям остров – най-големият от групата на Йонийските, и времето за придвижване е сериозно – не само поради дистанциите, а и поради планинските тесни пътища, изпълнени със завои и с голяма денивилация. И така, какво решихме да посетим ние…

Пещерата с езеро Мелисани

IMG_4967

Пещерата и езерото изглеждат сюрреалистично – голям отвор в скалата пропуска слънчевата светлина, която преминава през кристалните води, създавайки невероятни краски и сякаш играейки с цветовете в уникален такт.

В езерото се движат 3 лодки, в които туристите имат възможност да се настанят в компанията на още около десетина души в лодка. Опашката за лодките е сериозна, а времето за плаване в езерото – около 4-5 минути. На нас определено ни се стори недостатъчно и в снимки сякаш малко пропуснахме да усетим красотата на това място по най-добрия начин.

GOPR3077 IMG_4960

Любопитни факти за Мелисани

  • В древногръцката митология е известна като „Пещерата на нимфите“ ;
  • Официално е открита е през 1951 г., но местните знаят за съществуването й много по-отдавна;
  • В пещерата са намерени много артефакти, включително глинени фигури на бог Пан, син на Зевс и Калисто, и влюбената в него нимфа Мелисани – оттам идва и името на пещерата;
  • Намира се на източния бряг на Кефалония, на 2 км от Сами, на половин километър от морето;
  • Дълга е 100 метра, като езерото заема 1/3 от площта й;
  • Водата в езерото е смесица от морска и сладка;
  • През 1953 г. покривът на пещерата се срутва при земетресение и това създава отвори, които образуват прекрасни светлинни отражения по стените и водата на езерото;

Плажът Миртос

GOPR3169

До плажа Миртос се стига за около 25 минути, тръгвайки от пещерата Mellisani. Пътят е красив, но последните метри и виражи преди плажа са наистина незабравима емоция – 180-градусови завои на фона на гледката на светлосините води на белия Миртос.

IMG_4987

Придвижването по самия плаж е сравнително трудно – той е осеян с малки обли камъчета, в които буквално потъваш, стъпвайки в близост до морето.

От двете страни Миртос е „ограден“ от красиви скалисти брегове. Навътре в морето има интересни малки пещери, в една от тях дори можеш да влезеш и да „полегнеш“ на ситните бели камъчета.

Какво не успяхме да посетим

Мелисани и плажът Миртос са двете най-големи забележителности на Кефалония, които правят острова световноизвестен. Но там има още много какво да се види и сме си обещали, че при следващото ни посещение ще го направим. Ето няколко места, които смятаме да включим в маршрута си и които всеки, който има малко повече време на Кефалония, е добре да види.

Пещерата Дрогарти

drogarti
Снимка: Andrey Grinyov

Тя се намира съвсем близо до Мелисани, така че няма да ви отнеме време да стигнете до нея, след като така или иначе ще сте в Мелисани – най-задължителната забележителност на Кефалония. Дрогарати е на милиони години и е известна с голямата си зала, пълна със сталактити и сталагмити, и предлагаща удивителна акустика. Пространството с площ 900 кв. м е наречено „Зала на възхвалата”. Акустиката й е изпробвана от прочутата Мария Калас, а след нейното посещение там пещерата става домакин на много концерти. Според местни легенди в миналото Дрогарти е била дом на дракони, откъдето идва и името й.

“Червеният” плаж Кси

Xi-Cefalonia1
Снимка: playascalas

На Кефалония има много прекрасни плажове, но Кси (както можете да се досетите от нарицателното, с което е известен: „червения“) се отличава с оранжево-червения, копринено ситен пясък, с който е покрита плажната му ивица.

Плажът Каминия

mounda-beach
Снимка: agni.gr

Не с пясъка си, а с друго много любопитно явление е известен плажът Каминия, който се намира в източната част на острова: два пъти в годината – през май и септември, на него излизат, за да снесат яйцата си, прочутите морски костенурки карета-карета. Достъпът до плажа е свободен, така че ако сте на Кефалония по това време, задължително отидете да видите симпатичните костенурки.

Манастирът „Св. Богородица Лангобарда“ в Маркопуло

Stitched Panorama
Снимка: Andrey Grinyov

През 14 век на това място живеещите на острова намират икона на Света Богородица и построяват църква, а по-късно – и манастир. Той е свързан с една интересна легенда. През 16 век манастирът бил нападнат от пирати. Монахините се помолили на Бог да ги спаси и се случило чудо: когато пиратите влезли в манастира, видели, че вътре живеят само много змии. Изплашени, те избягали. Оттогава всяко лято, между 6 и 15 август, на остров Кефалония се появяват „змийчетата на Богородица“ – малки студенокръвни с кръстчета на езика и главата. Местните се отнасят към тях с преклонение, събират ги и ги отнасят в манастира. След 15 август – празника на Св. Богородица, змийчетата изчезват, и така до следващата година.

Природният парк Ainos

IMG_42871
Снимка: ideales.gr

Кефалония е не само най-големият, но и най-планинският Йонийски остров. Най-високата планина е Ainos, чийто връх е покрит с гръцки ели – вид, който расте само в южната ни съседка и е описан за първи път именно в Кефалония. В планината могат да се видят и още ендемични видове растения, а по склоновете й живеят дребни диви коне. Мястото е обявено за природен парк.

Фискардо

fiskardo2a
Снимка: lifethinktravel

В най-северната част на острова се намира Фискардо – единственото селище, което оцелява незасегнато по време на унищожителното земетресение през 1953 г., което разрушава почти всичко в останалата част на острова. Затова и на Фискардо са запазени традиционните цветни къщи, обгърнати от цъфнали бугенвилии и глицинии. Градчето заслужено се смята за едно от най-живописните места на Кефалония и е много популярно дори сред световните звезди – на пристанището му са акостирали яхтите на Ричърд Гиър, Мадона, Джон Бон Джови и др. Във Фискардо можете да видите и един странен паметник – на жаба. Той е издигнат в чест на формата на Кефалония – мнозина твърдят, че погледнат на картата, островът прилича на жаба.

За Петър
Започнах да описвам пътуванията си с една единствена „егоистична“ цел – да мога след години да си припомням и малките детайли, които са ме впечатлили и са създали в мен емоция. Това обаче се оказа доста по-интересно и забавно от очакваното - пишейки, сякаш преоткривам за себе си вече видяното и преживяното. Ще се радвам, ако успея да представя в разказите си по най-добър начин местата, които посещавам и хората, които срещам, давайки шанс читателят да „пътува“ всеки ден до най-интересните кътчета от нашата красива планета.