Кефалония – какво посетихме за 1 ден на острова

И какво не успяхме, но задължително ще видим следващия път

Alcatal-Idol-3-1


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Реших да напиша една чисто практична статия за това какво трябва да посетите, ако имате само 1 ден на гръцкия остров Кефалония в Йонийско море.

GOPR4463

Да започнем с това, че Кефалония е сравнително голям остров – най-големият от групата на Йонийските, и времето за придвижване е сериозно – не само поради дистанциите, а и поради планинските тесни пътища, изпълнени със завои и с голяма денивилация. И така, какво решихме да посетим ние…

Пещерата с езеро Мелисани

IMG_4967

Пещерата и езерото изглеждат сюрреалистично – голям отвор в скалата пропуска слънчевата светлина, която преминава през кристалните води, създавайки невероятни краски и сякаш играейки с цветовете в уникален такт.

В езерото се движат 3 лодки, в които туристите имат възможност да се настанят в компанията на още около десетина души в лодка. Опашката за лодките е сериозна, а времето за плаване в езерото – около 4-5 минути. На нас определено ни се стори недостатъчно и в снимки сякаш малко пропуснахме да усетим красотата на това място по най-добрия начин.

GOPR3077 IMG_4960

Любопитни факти за Мелисани

  • В древногръцката митология е известна като „Пещерата на нимфите“ ;
  • Официално е открита е през 1951 г., но местните знаят за съществуването й много по-отдавна;
  • В пещерата са намерени много артефакти, включително глинени фигури на бог Пан, син на Зевс и Калисто, и влюбената в него нимфа Мелисани – оттам идва и името на пещерата;
  • Намира се на източния бряг на Кефалония, на 2 км от Сами, на половин километър от морето;
  • Дълга е 100 метра, като езерото заема 1/3 от площта й;
  • Водата в езерото е смесица от морска и сладка;
  • През 1953 г. покривът на пещерата се срутва при земетресение и това създава отвори, които образуват прекрасни светлинни отражения по стените и водата на езерото;

Плажът Миртос

GOPR3169

До плажа Миртос се стига за около 25 минути, тръгвайки от пещерата Mellisani. Пътят е красив, но последните метри и виражи преди плажа са наистина незабравима емоция – 180-градусови завои на фона на гледката на светлосините води на белия Миртос.

IMG_4987

Придвижването по самия плаж е сравнително трудно – той е осеян с малки обли камъчета, в които буквално потъваш, стъпвайки в близост до морето.

От двете страни Миртос е „ограден“ от красиви скалисти брегове. Навътре в морето има интересни малки пещери, в една от тях дори можеш да влезеш и да „полегнеш“ на ситните бели камъчета.

Какво не успяхме да посетим

Мелисани и плажът Миртос са двете най-големи забележителности на Кефалония, които правят острова световноизвестен. Но там има още много какво да се види и сме си обещали, че при следващото ни посещение ще го направим. Ето няколко места, които смятаме да включим в маршрута си и които всеки, който има малко повече време на Кефалония, е добре да види.

Пещерата Дрогарти

drogarti
Снимка: Andrey Grinyov

Тя се намира съвсем близо до Мелисани, така че няма да ви отнеме време да стигнете до нея, след като така или иначе ще сте в Мелисани – най-задължителната забележителност на Кефалония. Дрогарати е на милиони години и е известна с голямата си зала, пълна със сталактити и сталагмити, и предлагаща удивителна акустика. Пространството с площ 900 кв. м е наречено „Зала на възхвалата”. Акустиката й е изпробвана от прочутата Мария Калас, а след нейното посещение там пещерата става домакин на много концерти. Според местни легенди в миналото Дрогарти е била дом на дракони, откъдето идва и името й.

“Червеният” плаж Кси

Xi-Cefalonia1
Снимка: playascalas

На Кефалония има много прекрасни плажове, но Кси (както можете да се досетите от нарицателното, с което е известен: „червения“) се отличава с оранжево-червения, копринено ситен пясък, с който е покрита плажната му ивица.

Плажът Каминия

mounda-beach
Снимка: agni.gr

Не с пясъка си, а с друго много любопитно явление е известен плажът Каминия, който се намира в източната част на острова: два пъти в годината – през май и септември, на него излизат, за да снесат яйцата си, прочутите морски костенурки карета-карета. Достъпът до плажа е свободен, така че ако сте на Кефалония по това време, задължително отидете да видите симпатичните костенурки.

Манастирът „Св. Богородица Лангобарда“ в Маркопуло

Stitched Panorama
Снимка: Andrey Grinyov

През 14 век на това място живеещите на острова намират икона на Света Богородица и построяват църква, а по-късно – и манастир. Той е свързан с една интересна легенда. През 16 век манастирът бил нападнат от пирати. Монахините се помолили на Бог да ги спаси и се случило чудо: когато пиратите влезли в манастира, видели, че вътре живеят само много змии. Изплашени, те избягали. Оттогава всяко лято, между 6 и 15 август, на остров Кефалония се появяват „змийчетата на Богородица“ – малки студенокръвни с кръстчета на езика и главата. Местните се отнасят към тях с преклонение, събират ги и ги отнасят в манастира. След 15 август – празника на Св. Богородица, змийчетата изчезват, и така до следващата година.

Природният парк Ainos

IMG_42871
Снимка: ideales.gr

Кефалония е не само най-големият, но и най-планинският Йонийски остров. Най-високата планина е Ainos, чийто връх е покрит с гръцки ели – вид, който расте само в южната ни съседка и е описан за първи път именно в Кефалония. В планината могат да се видят и още ендемични видове растения, а по склоновете й живеят дребни диви коне. Мястото е обявено за природен парк.

Фискардо

fiskardo2a
Снимка: lifethinktravel

В най-северната част на острова се намира Фискардо – единственото селище, което оцелява незасегнато по време на унищожителното земетресение през 1953 г., което разрушава почти всичко в останалата част на острова. Затова и на Фискардо са запазени традиционните цветни къщи, обгърнати от цъфнали бугенвилии и глицинии. Градчето заслужено се смята за едно от най-живописните места на Кефалония и е много популярно дори сред световните звезди – на пристанището му са акостирали яхтите на Ричърд Гиър, Мадона, Джон Бон Джови и др. Във Фискардо можете да видите и един странен паметник – на жаба. Той е издигнат в чест на формата на Кефалония – мнозина твърдят, че погледнат на картата, островът прилича на жаба.

За Петър
Започнах да описвам пътуванията си с една единствена „егоистична“ цел – да мога след години да си припомням и малките детайли, които са ме впечатлили и са създали в мен емоция. Това обаче се оказа доста по-интересно и забавно от очакваното - пишейки, сякаш преоткривам за себе си вече видяното и преживяното. Ще се радвам, ако успея да представя в разказите си по най-добър начин местата, които посещавам и хората, които срещам, давайки шанс читателят да „пътува“ всеки ден до най-интересните кътчета от нашата красива планета.