Карлов мост – символът на Прага

Столицата на Чехия неслучайно е една от любимите дестинации на всеки, който е имал щастието да я посети поне веднъж. Тя е призната за един от най-красивите градове в Европа и впечатлява с прекрасна архитектура, невероятни гледки и специфична атмосфера, която ти помага изцяло да се потопиш в магията на това място.

prague-662595_1280


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Въпреки безбройните забележителности, с които Прага очарова всеки свой гост, една от тях се откроява и е заслужила да бъде наричана „символ на града“ – Карлов мост. Това прекрасно творение, което се извисява над река Вълтава и свързва комплекса Храдчани и стария град, вече е на над 600 години и отдавна е надскочило първоначалното си предназначение. Мостът е културен паметник и ако не сте минали по него, значи не сте били в Прага.

prague-547842_1920

С дължина от 516 метра и широчина от 10 метра, Карлов мост е построен през XIV век по заповед на крал Карл IV, чието име носи. Всъщност дълго време той е бил известен като „Пражкият мост“ и „Каменният мост“ – едва към края на XIX постепенно се налага сегашното му название. Днес той е като галерия на открито: докато се разхождате по него, можете да се насладите на десетки скулптури и статуи на светци, повечето от тях сътворени през XVIII век, в актуалния тогава бароков стил. Не по-малко впечатляващи са готическите кули от двете му страни, които превръщат моста в забележителен архитектурен комплекс. Ако се изкачите по стълбите им, пред погледа ви ще се разкрият удивителни гледки.

prague-162550_1280

Пешеходният Карлов мост е изключително оживено място – наред с многобройните туристи, на него има и сергии със сувенири, както и улични музиканти и артисти. Ако не обичате големите тълпи, най-добре е да го посетите призори или вечер, макар че и тогава няма да сте сами.

charles-bridge-439571_1280

Особено очарователна е гледката по тъмно, когато мостът и издигащият се зад него Пражки замък са красиво осветени и се превръщат в истинска нощна приказка.

prague-688131_1280

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!