Карлово – градът на Левски и на розата

Карлово през май ухае на рози. Ухае целият град. И всички се готвят за празниците на розата. Разположен в подножието на Стара планина, Карлово пази родната къща на Апостола на свободата и традициите на българската маслодайна роза.


Местните казват, че времето е спряло и градът оживява три пъти годишно – за честванията на рождението и гибелта на Левски и на празника на розата.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Ежегодно през целия месец май се каканижат събития, свързани с маслодайната роза, но най-тържественото честване е в последния уикенд на май или първия на месец юни. Провежда се конкурс за красота „Кралица на розата“, правят се дефилета на местните танцови ансамбли.

2

Редят се търговски „алеи на розата“, на които всеки продава каквото е „излязло изпод ръцете му“, организира се традиционен розобер на полето.


В уикенд като този можете да чуете всякаква реч. Жителите на града се умножават с хиляди и Карлово наистина оживява. Това е градът на розата.

Другото лице на града са малките калдъръмени улички, които се вият ту вляво, ту вдясно и отвеждат до онези къщи и спомени от едно време – на сестрата на Левски Яна и съпруга й, на лелята на Левски, която била билкарка, към стария исторически музей, който пази занаятчийските традиции и старите технологии за добиване на етерично масло от розите.


В уикенд като този, в който градчето буквално гъмжи от всякакви посетители, трудно можете да забележите красотата на това местенце, което съхранява изконни български традиции. В неделя обаче, когато празникът вече е приключил, всичко е някак по-спокойно, по-тихо, по-уютно и по-сетивно. Центърът на града е малък, има фонтани, а когато се обърнете, се открива непоклатимата гледка към Балкана – онзи, който помним още от стиховете на Вазов и Ботев.


Вероятно малцина знаят, че именно в това градче се намира средата на България – географски.

14

Точката се мести постоянно, тъй като е зависима от приливи, отливи и други климатични и релефни процеси, но е там – в Карлово. Тази географска среда е в близост до едната църква в града, построена преди Освобождението на България. В централната част има още една църква, а между тях двете местните издигнали паметник на Апостола – в знак на уважение.


И всичко това, събрано в малко градче с големи традиции, в сърцето на България.

Karlovo-centralna-ulichka

За Йоана
Пътуването е начин на живот. Необходимост. Страст. Това е начинът, по който успявам да прекроя себе си, когато ми е нужно. Начинът да изляза от моята реалност. Начинът просто да усещам живота в неговата пъстрота. Късметлии сме, защото днес имаме възможността да видим различни места, да опитаме от колоритността на различните култури, да се запознаем с различни хора от всяко кътче на Земята. Стига да искаме! Мечтата ми е след 50 години да се обърна и да кажа: „Аз успях да видя всичко, което искам!“. Пожелавам го и на вас!