Как да пътувате без стрес по време на празниците

Скоро започва поредица от празници и много от нас започват да се замислят за пътешествие – семейно, с приятели, а защо не и самостоятелно някъде по света. Какво ще кажете, например да изкарате Коледа или Нова година в някоя топла екзотична страна, по бански или къси панталони, на плажа? Или пък да се насладите на празничните светлини в ски курорт в Европа? А защо не и да не изследвате пустинята или джунглата на друг континент? Днес светът няма граници, а благодарение на нискобюджетните полети, няма дестинация, която да не може да бъде достигната.

Но наред с хубавите изживявания и спомени от ваканциите, идва и онова усещане за безпокойство преди път – дали ще хванем полета, какво да вземем в багажа, ще успеем ли да се справим с лудницата по летищата? А ако има закъснение на полета, как да пътуваме с детето…И тъй като времето преди Коледа и Нова година е най-натовареното през годината, означава, че пътищата и летищата ще са пълни с хора, опитващи се да изминат стотици – хиляди километри. И за да направим нещата по-сложни, около празниците хората имат допълнителен багаж под формата на храна и подаръци.

Затова е добре да имате план, когато става въпрос за ваканционно пътуване, за да сте сигурни, че можете да се придвижите до крайната си дестинация възможно най-бързо и без усилия, за да се насладите на максимално време с приятели и семейство, отпивайки горещ шоколад край огъна или коктейл на плажа.

Туристическата платформа Luxury Discounts публикува няколко съвета, които вероятно ще  бъдат от полза на всеки пътешественик:

Избягвайте пиковите дни

Най-популярните времена за полет са в понеделник сутрин и петък следобед, но около празниците, първият ден и последният ден от Коледната седмица са пиковите дни за пътуване. Това означава много тълпи и скъпи самолетни билети. Един от начините да победите тълпите е да пътувате на самия празник.

Сравнявайте цени

Може да се окаже, че ако пътувате до близко летище и после вземете влак, ще спестите повече, отколкото, ако ангажирате директен полет. Освен това ако изберете  по- малко летище може да ви спести време, пари и стрес.

Оставете си допълнително време

Ако сте опитен пътешественик и смятате, че няма начин да закъснеете, не забравяйте, че трябва да очаквате неочакваното и следователно да си оставите повече време от обикновено.

Пътувайте с малко ръчен багаж

Линиите за чекиране и сигурност могат да бъдат доста изнервящи, за да си спестим излишни нерви, носете само най-важните неща, за да минете по-бързо.

Хванете наляво

Ако не можете да избегнете дълга опашка, най-добре е да застанете в ляво. Това е така, защото повечето хора естествено се отклоняват вдясно.

Не забравяйте най-важното

Ако забравите нещо като четка за зъби или допълнителен чифт чорапи, не се паникьосвайте. Въпреки че не е приятно, винаги можете да си купите. Но за неща като лекарства или медицински изделия, уверете се, че са във вас.

Носете си шал

С него може да се завиете в самолета, да го ползвате като възглавница, да се загърнете когато слезете от летището или да го носите като аксесоар когато стане хладно навън. Не тежи, не заема място, но е безценен.

Уверете се, че колата ви е готова за път

Ако пътувате с кола, се уверете преди път, че всичко с вашата кола е наред. Напълнете резервоара и се уверете, че имате достатъчно течност за чистачки, че маслата са сменени. Дръжте вътре и всички необходими инструменти, особено тези за лоши метеорологични условия, като лопата или стъргалка за лед, така че времето да не провали вашите планове.

Тръгнете рано

Най-добрият начин да избегнете натоварения трафик в популярните дни за пътуване е да тръгнете много рано или много късно. Макар че може да е трудно да изкарате семейството в ранни зори, то ще ви се отплати, като отведете до дестинацията по-бързо. Същото важи и за полетите – има по-малки тълпи от летищата за полети рано сутринта. И ако има проблем или отмяна , имате по-голям шанс да го направите още един полет този ден.

Тагове

Luxury Discounts
За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!