Какво е SCUBA дайвинг и как можете да започнете обучение?

SCUBA дайвингът е екстремен спорт – популярен, вече лесно достъпен и повече от забавен. Като забавление на открито печели популярност, докато участието в други развлечения отслабва. Защо е толкова популярен SCUBA дайвингът?

titan copy (Large)


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Над 70% от повърхността на Земята е покрита с вода. Привличането и мистерията на подводния свят вдъхновява човешкото въображение от праисторията, от митологичните чудовища, описани от мореплавателите, до научната измислица на Жул Верн и модерните подводни приключения в холивудските филми. Гмуркането на апнеа, въпреки че може да бъде опасно, е било използвано за събиране на перли, гъби и ценни стоки от морското дъно от много поколения насам.

Напредъкът в подводното изучаване започва преди близо три века с използването на звънци за гмуркане и големи тежки изолирани костюми, използващи въздух, изпомпван от повърхността, т.е. свързващи чрез шланг шлема на водолаза и повърхността, като с „пъпна връв”. Едва най-скорошният прогрес в технологията и механиката позволи на хората да посещават тази територия безопасно, за да я изучат, използвайки удобни системи за снабдяване с въздух, който се съдържа в самите тях.

Malta 6_650x502

Въпреки че подводните изследвания с помощта на наргиле съществуват от 1700-та година, подводното изучаване беше отвъд достиженията за средния човек и развлекателният scuba дайвинг беше един немислим лукс. Големият напредък в инженеринга на кранове и бутилки със сгъстен въздух през 1930 година произведоха първите системи, които сега наричаме „scuba“: Self-Contained Underwater Breathing Apparatus (автономен апарат за дишане под вода). Tези ранни скуба бутилки били претрупани, неефективни системи, които подавали въздух постоянно в лицето на водолаза. Между 1942 и 1946, Жак-Ив-Кусто (френски военоморски лейтенант) и Емил Ганян (инженер) разработили акваланга; приспособление, което използва клапани под налягане, за да снабдява правилно водолаза с въздух, само когато той вдишва. През последните две десетилетия експерименталните гмуркания с акваланг доказват неговата надеждност и през 60-те години се заражда „спортното гмуркане“.

schaphandre autonome_tampon

На 9, 10 и 11 януари 1959 г. в Монако е взето решението за създаване на СВЕТОВНА КОНФЕДЕРАЦИЯ ПО ПОДВОДНИ ДЕЙНОСТИ, от френски „CONFEDERATION MONDIALE DES ACTIVITES SUBAQUATIQUES“, съкратено „C.M.A.S.“.

NAUI, Националната Асоциация на Подводните Инструктори, е основана през 1960 година, за да регулира и да обучава на безопасен scuba дайвинг младите ентусиасти на този нов спорт. PADI, Професионалната Асоциация на Водолазните Инструктори, е основана през 1967 година.

През 1970 година, scuba екипировката продължава да еволюира и типичното scuba оборудване е подобрено с нов революционен елемент – жилетката (BCD), компенсатор на плаваемостта, а също се разработват и по-добри клапани и манометри. През 80-те и 90-години scuba като занимателен спорт се превръща в индустрия за милиарди долари, подтикваща с популярността си още повече към иновации в дизайна и инженеринга на по-добро, по-безопасно, по-леко и по-удобно оборудване.

Malta 2_650x502

Днес скуба дайвингът е достъпен за почти всеки само със скромна инвестиция в оборудване. Където и да искате да се гмуркате, можете да намерите водолазен магазин под ръка, за да си купите/наемете бутилки, да отидете в някой водолазен център с инструктори, да се качите на лодката и просто да отплавате към най-голямото приключение в живота ви.

Как и къде в България можете да започнете приключението на живота си вижте тук: Водолазен център DIVING BG

010_650x502

013_650x502

Тагове

дайвинг
За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!