Кавала – колосални конструкции, крепости и плажове

Кавала (на гръцки: Καβάλα) е приблизително на 310 км от София и е привлекателна дестинация за много българи. Градът се намира в Северна Гърция и е най-важното пристанище в Източна Македония и Тракия. Интересен факт е, че Кавала е била цели 3 пъти в територията на България.
Съвсем близо до Кавала се намира остров Тасос – на приблизително 45 минути с ферибот, което ще направи почивката ви още по-интересна.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Първото, което ще видите, когато пристигнете в Кавала, е средновековната крепост, разположена на хълма в града – от нея можете да се насладите на страхотна гледка. Тя се намира в Стария град (Панагия) и до нея се стига по крайбрежната улица. Крепостта е построена през XV век, а на откритата сцена във вътрешността й се изнасят концерти и театрални представления.

Символът на града обаче е друг – това е Акведуктът Камарес. Представлява стена, която прекосява целия Стар град. Дължината му е 280 м, а целта на построяването му е била да снабдява града с вода.

Друга интересна забележителност е къщата-музей на Мохамед Али паша Масърски , където се намират негови вещи, снимки, документи.Мохамед Али е управител на автономното образувание Египет и Судан в Османската империя през първата половина на 19 век. Смята се, че той е основател на съвременен Египет.
Kavala_Mehemet_Pacha's_house

Крайбрежната алея предлага много заведения с приятна гледка и вкусна храна. Хълмистият град може да ви се стори сложен за ориентиране, особено ако сте с кола, но бързо ще откриете правилните посоки.
IMG_5253

Плажовете на Кавала са удостоени със “син флаг”, което означава, че водите им са кристално чисти. Можете да изберете плажове в града като Рапсани (Rapsani beach) и Амолофои (Ammolofi Beach) или да излезете на няколко километра извън него, за да стигнете до пясъчните ивици на Тоска (Tosca Beach), Батис (Batis Beach) и Каламата (Kalamata Beach). И все пак ви препоръчваме да отделите поне един ден и за плажовете на остров Тасос.

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!