Италианският оазис на изкуството - Карлота

На място, където природата и изкуството живеят в абсолютна хармония и заедно създават шедьоври, се издига една красота, построена от човешката ръка – вила Карлота. Между брега на езерото Комо и околните планини, през 1960 година богатата миланска фамилия Клеричи започва строежа на вилата. Клеричите са известни със своето отношение към изкуството, богатството, естетиката и красотата. Вила Карлота е олицетворение на това отношение, събирателен образ на ценностите на цялата фамилия.

carlotta1-2


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

През 1801 година последният Клеричи продава вилата на Жан Батиста Сомарива – известен политик, бизнесмен и меценат, който превръща вилата в храм на италианското изкуство от XVIII и XIX век. Днес Карлота е музей, в който можете да видите скулптури, мебели, декорации и архитектурни решения от времето на Сомарива. Добре запазени и поддържани са всички кътчета от вилата, така че да бъдат свидетелство на голямата страст на Жан Батиста Сомарива към италианското изкуство.

carlotta2

Огромният парк край вилата бил превърнат в изящна градина, което добавило последните щрихи към съвършенството на това място още по времето на Сомарива. Градината е с големина от около 8 хектара и привлича любопитното туристическо око с очарованието си. В хармонично съжителство са събрани разнообразни видове цветя, храсти и вековни дървета. Геометричната схема, стълбите, терасите, статуите и фонтаните правят едно от най-романтичните места, които можете да видите.

carlotta5

Днес Карлота е известна не само с колекциите си от скулптури и изящни предмети, но и с пролетния цъфтеж на рододендроните си. През април и май можете да станете свидетели на море от над 150 вида пъстроцветия и благоухания. Азалиите, оформени като големи туфи, неповторимо очертаващи пътеките в градината, придават на градината магнетичност със своето сияние и цветове. А гледката към езерото Комо, която се открива от почти всяка точка от Карлота, е повече от зашеметяваща.

Снимки: Iain Cameron и Gerry Labrijn
За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!