Историята на хляба показват в Копривщица

“Никой не е по-голям от хляба”, казва народът ни. Българската почит към тази основна храна намира израз и в открития през юни 2016 година Музей на хляба в Копривщица.

Хляб, музей, табела, копривщица

снимка: Музей на хляба и традиционните храни

Ако решите да посетите музея, ще можете да видите на живо различни практики за омесване и печене на хляб, да усетите уханието му, докато е още в пещта и да опитате интересни вкусове, например “жив” тракийски хляб от покълнал лимец, питки от римско тесто и др.

хляб, питка, трапеза
Музеят е дело на Фондация “Национален тръст за съхранение на културно-историческото наследство на България”. Чрез него фондацията обединява две от своите дейности – “Академия Кулинарен историк” и “Хлебна къща Копривщица”. В музея можете да видите на практика историята на хляба и как той се е променял през вековете.

Цялостната идея на създателите на Музея на хляба и традиционните храни е историята да оживее пред посетителите, а не просто да се разглеждат изложените експонати. Така те създават уникални съоръжения, като възстановката на пещ от времето на Помпей, измазана с два вида специална глина от района на Копривщица, която е работеща.

Всеки желаещ може да се потопи в технологията на правене на хляб и да се опита да направи един самун съвсем сам.

Воденичен камък от мелница за мелене на брашно
Воденичен камък от мелница за мелене на брашно

В музея можете да опитате и закупите овчи кашкавал, сирене и мляко, които са с гарантиран произход от екологично чистия район на Копривщица.

Дворът на музея е наречен “Юнашката градина” и в него чудесата също не липсват. Там можете да видите как се засаждат, както и вече засадени, билки и зеленчуци върху сламени лехи.

Месото с местен произход, както и домашните кюфтенца и лютеница, също не са за изпускане.

Музей на хляба можете да посетите още в руския град Псков.

За Кристина
Avatar
Да разкажеш за свое пътуване е като отново да го преживееш. Точно затова, подтикната от моя приятелка, започнах да пиша и разказвам, и минавам отново по пътищата, които вече бяха прекосени. Пътувайки обаче винаги се ръководя от крилата мисъл: В живота не е важно откъде идваш и къде отиваш - важното е по пътя да си щастлив. А и в крайна сметка целият живот си е едно пътуване...