Исландия – студена и красива

Най-големият остров, образуван в следствие на вулканична дейност – това е Исландия. Красивата страна е разположена в северната част на Атлантическия океан. Може би заради студа тя не е особено привлекателна за емигранти и над 90% от населението са исландци. Температурите на острова действително не са много примамливи – средните нива варират от -10 °C до +11 °C. Най-суров е климатът в северната част, където е субполярен, докато в южната е умерен и морски.
Jokulsarlon

Животинският свят е беден, но пък територията на Исландия е заета от високи планини, ледници, гейзери и вулкани, както и много горещи минерални извори. Геотермалните извори са основните източници на енергия.

През лятото можете да се насладите на тези красиви птици, наречени пъфини (puffin), както и да наблюдавате китове от корабчета, които обикновено потеглят от столицата Рейкявик, Хусавик и Акурейри.

Исландия е известна със Северното сияние, което е величествено и може да се наблюдава само през зимния сезон. Препоръчително е да сте в най-северните части, в близост до полярния кръг и да намерите най-голямата тъмница. Пътуванията за наблюдаване на това изумително събитие винаги се планират около новолуние.

Ако посещавате Исландия, в маршрута си можете да включите езерото Миватн, където можете да се топнете в минералните извори. Сигурно сте виждали снимки в интернет от Синята лагуна, която е също едно от местата, които препоръчваме – и там можете да се потопите в млечната вода и да си направите невероятни снимки. В североизточната част на острова се намира най-големият водопад в Исландия – Детифос (Dettifoss), който също заслужава вашето внимание.

Храната на острова е предимно риба, но благодарение на геотермалните ресурси се отглеждат дори исландски банани и ананаси в оранжерии, така че има за всеки по нещо.

Исландия предлага много гледки, които ще останат в съзнанието ви за цял живот.

Blue Lagoon

За Пътешественик.com
Avatar
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!