Изумителният Сан Алфонсо дел Мар - най-големият басейн в света

Най-големият басейн в света, получил удостоверение за това и от рекордите на Гинес, се простира в курорта Сан Алфонсо дел Мар в Чили. Това изумително „изкуствено море” с кристално чиста синя вода във формата на лагуна е дълго над един километър, а площта му е повече от 80 000 кв. м.

За да се напълни басейна са нужни 250 милиона литра вода, които се взимат от намиращия се в съседство Тих океан, като се филтрират и пречистват, преди в тях да се гмурнат туристите. Както се досещате, затова се изисква филтрираща система с огромни мащаби, чието изграждане е струвало 3 и половина милиона щатски долара.

017

Ако това ви се струва скъпо, то значи цената за построяването на целия басейн ще ви се види космическа (и тя си е, но явно инвестицията си е заслужавала): над 2 милиарда долара. За сметка на това обаче Сан Алфонсо дел Мар привлича наистина огромно количество туристи – нещо, за което преди това градът само е можел да мечтае.

Proyecto_San_Alfonso_del_Mar

Причината е повече от проста: въпреки че има красива плажна ивица на Тихия океан, Сан Алфонсо дел Мар не е бил никак привлекателен за туристите, тъй като водата по крайбрежието е пълна с акули, а и рядко достига температура, по-висока от 17-18˚ С. Затова предприемачът Фернандо Фишман измислил проект: огромен басейн само на метри от океана, в който водата да си е „истинска морска”, но да се загрява (сега тя постоянно е 26˚ С) и така да се реши проблема с опасното къпане и с нежеланието на туристите да посещават района.

През 2008 г. е изграден и хотелски комплекс с не по-малко внушителни размери, така че избиването на солидната инвестиция да стане възможно най-бързо. От ноември до края на март, когато е активният туристически сезон, двуместната стая в един от деветте хотела струва над 300 долара. В останалото време се предлагат отстъпки, но не са особено големи. Ако пък решите да постъпите по-хитро и да потърсите далеч по-евтина квартира недалеч от курорта, трябва да знаете, че тогава ще ви се наложи да плащате, за да посетите най-големия басейн в света, защото достъпът е свободен само за гостите на комплекса Сан Алфонсо дел Мар.

World’s-Largest-Pool-The-Crystal-Lagoon-Chile-04-1024x579

San-Alfonso-del-Mar-08

009

За Пътешественик.com
Avatar
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!