Иглен нос – целувката на два океана

Поглеждаш на север и усещаш пулса на огромния цветен, екзотичен и горещ африкански континент. Обръщаш се на юг и пред погледа ти се простира единствено безкрайна океанска шир, която някъде там, много далеч, стига до бреговете на Антарктида. Магическо усещане, което можеш да изпиташ само на едно място: най-южната точка на Африка. Това е Иглен нос (Cape Agulhas).

cape-agulhas-758228_1280


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

През 15 век португалският изследовател Бартоломео Диас, в търсене на нов път до Индия, открива Нос Добра надежда. Няколко дни по-късно той установява, че това не е най-южната точка на Африка, както си е мислел (и както доста хора смятат дори сега) – когато попада на Иглен нос. Диас вижда, че на това място магнитният и географският север съвпадат изцяло и впечатлен от показанието на стрелката на компаса си (на португалски за нея се използва думата agulha, която означава игла), кръщава откритието си Иглен нос.

cape-agulhas1

Има и друга теория за произхода на името на носа – че то се дължи на изключително опасните остри скали и рифове около него, както и огромните водовъртежи и вълни, които се образуват (някои достигат до 30 метра), които са станали причина за не едно и две корабокрушения. За да бъде намален рискът, в средата на XIX век на носа е построен фар.

lighthouse-714963_1280

Самият Иглен нос не е толкова грандиозен като по-известния си братовчед Нос Добра надежда – на сравнително малка надморска височина е и без живописни отсечени скали. Леко източно от него обаче се разкриват красиви скалисти брегове и още по-прекрасни пясъчни плажове. Близо до брега е доста плитко, което превръща мястото в най-добрия рибарски регион в Южна Африка, наречен Иглена плитчина.

agulhas06

Именно Иглен нос е и мястото, където се срещат два могъщи океана – Атлантическия и Индийския. Тяхната целувка е ознаменувана от скромна табела, която съобщава на посетителите и че са посетили най-южната точка на Африка.

640px-Cape_Agulhas-001
Снимка: Sara&Joachim
За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!