„За Мачу Пикчу завий надясно“ - преоткриване на изгубения град

Преди малко повече от сто години младият преподавател от Йейлския университет Хирам Бингам III – ученият авантюрист, прототип на Индиана Джоунс, изкачва Перуанските Анди и се натъква на древен град сред облаците. Мачу Пикчу е последното убежище на инките, което нито археолозите, нито многобройните търсачи на съкровища успяват да открият. Докато един ден Бингам не навлиза смело в гъстата джунгла, за да разкрие за света легендарния град на инките.

Днес, един век по-късно, образът му вече не е толкова героичен. Перуанското правителство предявява иск за многобройните артефакти, изнесени тайно от Бингам за САЩ. Какъв е той тогава: велик откривател или самозванец и крадец?

Храмът на Кондора, Мачу Пикчу
Храмът на Кондора, Мачу Пикчу

Това се опитва да разбере Марк Адамс – авторът на книгата „За Мачу Пикчу завий надясно“, която издателска къща Хермес пуска на родния пазар на 31 март, когато решава да тръгне по стъпките на Бингам. Самият Адамс е книжен плъх, който работи в списание за приключенски туризъм и редактира смразяващите кръвта разкази на известни пътешественици. Сега обаче е готов за собствено приключение. Придружен от опитен водач и местни индианци, Адамс повежда читателите към някои от най-красивите райони на Перу: от древната столица на инките Куско до загадъчните руини на Виткос и Вилкабамба. За да потърси отговор на въпроса, който занимава учените още от времето на Бингам: Какво точно представлява Мачу Пикчу?

В книгата има три сюжетни линии. Първата е свързана с историята на завладяване на империята на инките от конкистадорите и съдбата на последните им владетели. Втората проследява съдбата на Хирам Бингам III и откриването на Мачу Пикчу. Третата разказва от първо лице за преживяванията на автора по време на собствената му експедиция в Перу. Журналистическият опит на Марк Адамс, автор на биографията „Господин Америка“, която „Вашингтон Поуст“ обявява за най-добрата книга за 2009 г., му помага да структурира текста особено умело и така да вплете трите сюжетни линии, че минало и настояще да се слеят.

В „За Мачу Пикчу завий надясно“ има множество любопитни факти, пикантни истории и комични ситуации, които поддържат интереса на читателя от началото до самия край. Освен това историята е поднесена с щипка истински хумор и известна доза самоирония, което придава на книгата особено очарование.

Za_Machu_Picchu_zavii

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!