Защо трябва да посетите зимната столица Банско... през лятото!

Банско безусловно си заслужи признанието „Зимна столица на Балканите“ в последните години – курортът ни се нареди сред най-добрите дестинации за ски и снежни забавления не само в Европа, но и по целия свят. Това, разбира се, върви ръка за ръка с големите тълпи туристи и многото хотели – факт, от който не всички пътешественици са особено очаровани.

Банско обаче далеч не е само това и ако предпочитате по-спокойна ваканция, не трябва да го пренебрегвате. Всъщност градчето е точно толкова привлекателно и през лятото – немалко хора дори предпочитат да го посещават тогава. Живописната природа и добрите условия гарантират прекрасна ваканция, без да трябва да се спъвате в туристи, нарамили ски, на всяка крачка. Освен това в топлото време е много по-приятно и да се разхождате в самото градче, където има много какво да се види, и да откриете зелените планински красоти на Пирин.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

vihren2

Прекрасното разположение на Банско обяснява и дългата му история – откритите археологични обекти свидетелстват, че районът е бил заселен от древни времена. Антични крепости, надгробни могили от времето на траките и средновековни постройки разказват за богатото минало на Банско. Градът е един от центровете на българското Възраждане и родно място на Паисий Хилендарски (за неговия произход има доста различни теории, но тази е една от най-подкрепяните), Неофит Рилски и Никола Вапцаров.

Домът, в който е живял големият български поет след 1912 г., е и една от забележителностите в Банско – Къщата музей „Никола Вапцаров“ задължително трябва да бъде посетена, когато сте там. Лесно е да я откриете – на централния площад е, близо до Общината, и да се запознаете по-отблизо с живота и творчеството на един от най-известните ни поети.

Casa de Nikola Vaptsaro

Историческата ви разходка трябва да премине и през Къщата музей на Неофит Рилски – патриарха на българските учители и книжовници, както го нарича Константин Иречек, чиято дългогодишна просветна дейност е почетена със специална експозиция. Сградата датира от 18 век и е известна още като Бенината къща. Там можете да видите училището, което е било открито от бащата на Неофит Рилски в дома им, както и тунела, който води до църквата и е бил използван за изход при опасност.

Casa-Museo de Neofit Rilski - 01
Neofit Rilski - 2

Близо до Къщата музей на Неофит Рилски се намира и може би най-известната забележителност на Банско – църквата „Света Троица“, чиято камбанария е и часовникова кула (изградена няколко години по-късно от самата църква).

Iglesia de Sveta Troitsa - 5

Емблематичната постройка е един от символите на Банско и впечатлява както с архитектурата си, така и с великолепните икони и дърворезба, и с изключително любопитната си история. За да бъде построена, тогавашният кмет на града дядо Лазко си е послужил с хитрост – тъй като по османско време църкви е можело да се издигат само там, където и преди това е имало християнски храмове, той наредил на свой приближен през нощта да зарови кръст на мястото, избрано за строеж, който после представили като историческо доказателство. С доста мъки се сдобили и с необходимия ферман за строеж, и с немалката необходима сума. В крайна сметка, след всички перипетии, църквата официално е завършена през 1834 г.

Iglesia de Sveta Troitsa - 6

Една от новите забележителности в Банско е музеят на Паисий Хилендарски – смята се, че на това място е била къщата на неговия баща. Няма как да не се развълнувате, когато видите вътре възстановката на килията, в която Паисий е написал „История славянобългарска“. Негов паметник се издига и в центъра на Банско.

Padre Paisii - 1

Разбира се, освен на разглеждане на забележителности, в Банско можете да се отдадете и на разходки по чаровните тесните улички, и на хапване и пийване в многобройните кръчми и заведения с ужасно вкусните местни традиционни гозби.

IMG_7552

В Банско има и прекрасни условия за планински туризъм – обаянието на Пирин неслучайно е вдъхновение за многобройни образци на народното творчество и до днес продължава да бъде все така силно и завладяващо.

vihren1

Можете да поемете по някой от маркираните туристически маршрути за хижите „Дамяница“, „Вихрен“ и “Бъндерица”, като от последните две по-издръжливите могат да тръгнат да покоряват и най-високия връх в Пирин – Вихрен. Задължително трябва да включите в маршрута си и прочутите Бъндеришки езера, за да усетите изцяло духа и магията на тази толкова живописна планина.

bansko

Снимки: Ramon , Gatanas
За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!