Защо не потъваш в Мъртво море?

Още в Библията се появяват сведения за най-ниската точка на Земята – депресията, която образуват Мъртво море и свещената река Йордан. Тя е с дълбочина близо 400 метра и въпреки всички климатични промени, настъпили от тогава до днес, все още си остава най-ниското място в света.

Мъртво море всъщност е и един от най-солените водни басейни на Земята, но е сравнително малко. Именно заради това местните го наричат „езерото без отлив“. В най-дългата си част, между планините Моаб на изток и пустинята на запад, Мъртво море е с дължина от 67 километра, а ширината му е 18 километра. Преди 17 000 години Мъртво море е било свързано с езерото Тибериада на север. Днес обаче ги дели над 100 километра суша – заради интензивното изпарение на водата.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

dead-sea-1248738-1280x960

Тъй като има сезонно течение, в това солено езеро не може да се плава. Не може и да се потъне, заради високото съдържание на сол. То е толкова голямо, че всяка капка свежа вода, която се стича до него, се изпарява заради солта и жегата, която се е настанила наоколо.

jordan-3043_1280

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Химическата индустрия се радва на богатото съдържание на калций, бром и магнезии, а туристите – на възможността да почетат списание или днешната преса, свободно излежавайки се във водите на Мъртво море.

Освен любопитството да се види и опита това необичайно езеро, районът привлича с възможностите за балнеолечение. Съставът на водата, ниското съдържание на полени и алергени, намаленото ултравиолетово съдържание на слънчевата радиация и по-високото атмосферно налягане при голяма дълбочина на депресията имат своите конкретни последици и благоприятни ефекти върху здравето на посетителите.

dead-sea-1250747-1279x1705

Условията за почивка, туризъм и отдих край бреговете на Мъртво море днес са повече от добри. Може би е редно и ние да си почетем любимата книжка, плацикайки се в солената вода на това „езеро без отлив“! 🙂

dead-sea-1331003-1280x640

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

jordan-3045_640

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!