Защо не пада Наклонената кула в Пиза?

Една от най-известните и най-причудливи забележителности в света се намира в италианския град Пиза и прави името му популярно по цял свят. Точно с нея го свързват всички, въпреки че там е роден например Галилео Галилей. Досетихте се, че става дума за Наклонената кула в Пиза – камбанария, част от религиозен комплекс, построен през Средновековието, когато градът е важно търговско пристанище.

leaning-tower-of-pisa-94984_1920


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Всъщност причината за наклона е повече от прозаична – слаба земна основа и недостатъчно добро изграждане на основите на кулата. Затова още по време на строежа тя се килва на север, което води до прекратяване на строителните дейности почти за един век. След подновяването им посоката на наклона се променя към юг, като отклонението от основата е над 5 метра.

Ако причината за наклона е ясна, то в сферата на мистериите остава защо кулата така и не е паднала. Учени са категорични, че според законите на физиката това отдавна е трябвало да стане. Да, но не – кулата си се извисява наклонена на Площада на чудесата (колко подходящо име, нали?) и привлича милиони туристи всяка година. Все пак логично е да се помисли, че в даден момент, въпреки необяснимото оцеляване до този момент, кулата ще се предаде пред силата на природните закони – затова през 2007 година е изпълнен проект, струващ 20 милиона долара, който изправя постройката до положението, в което е била през 1838 година.

pisa-375079_1280

„Поправката“ е важна, тъй като опасността кулата да се срути води до решението за известно време да се забрани на туристите да я посещават – за да не се стигне до фатален инцидент, както при срутването на не толкова известната наклонена кула в Павиа, което доведе до смъртта на четирима души. Въпреки изправянето, в тежащата 14 500 тона постройка в Пиза се допускат само малки групи. Това обаче не пречи на много повече туристи да я разглеждат отвън, а голяма част от тях да си правят известната снимка „подкрепям с пръст/ръце кулата в Пиза да не падне“.

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!