Залцбург – слънчевото сияние на цъфнали магнолии

Имахме удоволствието да усетим слънчевото сияние на цъфналите магнолии там някъде – през април. И точно това сияние остави траен отпечатък в спомените ми, в сетивата ми, в представата ми за това що е то усещане.

Ето така помня Залцбург… Разположено на двата бряга на река Залцах, сгушено в полите на Алпите, австрийското приказно градче, в което се намира родната къща на Моцарт, пленява… от първия поглед и от първото вдишване.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

1salzburg-122797_1280

Градът, както повечето разположени в Централна Европа, е богат на културно-исторически забележителности, които разказват най-различни истории и са показно за великата архитектурна дейност – от периода на Средновековието та чак до наши дни.

Първата от тези забележителности, която задължително виждаш, е замъкът Хоензалцбург. Това е най-големият замък, запазен изцяло в Централна Европа, и буди респект с пищните си кули и куполи, които сякаш закрилят сгушеното между Бавария и Тирол градче на цъфнали магнолии.

2hohensalzburg-fortress-117321_1280

Пътят към крепостта е стръмен, дълъг, но доста предизвикателен и дава възможност да усетиш колко респектиращ е замъкът. От него към градчето се спуска и въжена железница, по която през вековете са се предвижвали князе, архиепископи, войници. Хоензалцбург е имал своята роля на пазител на градчето. В наши дни е емблемата на Залцбург и мястото, на което се провеждат повечето културни събития от градския афиш.

Замъкът впечатлява не само с размерите си и архитектурата, която съчетава в себе си белезите на средновековния стил и Романтизма, но и с гледката, която се открива от него и дава възможност в детайли да погледнеш целия Залцбург, събран буквално в длан.

Слизайки към централната част на града, започнахме разходката си по малките улички, които оставяха следа за уют. Малки магазинчета с живописни табели, повечето от ковано желязо с богата орнаментика – сякаш всички търговци са следвали една и съща линия на рекламните пана на търговските си обекти. Във всяко магазинче могат да се намерят най-различни лакомства, десерти, сладки и солени изкушения, но най-вече разновидности на едни от най-любимите ми шоколадови бонбони – Мирабели, на едноименните градини в града на Моцарт.

3golden-lane-123003_1280

На всеки ъгъл на всяка от тесните алеи има семейни ресторанти, от които отново струи уют и магнетизъм. Всяка от малките австрийски улички води до огромен площад, на който се разполага някоя от многото забележителности.

4collegiate-church-122751_1280

Една ярко жълта къща, измежду преобладаващия еднообразен тон на сградите, изпъкваше със своята топлина и привличаше погледите на минувачите – не просто защото е жълта. Това е родният дом на Моцарт.

5mozart-116828_1280

Сега къщата е музей, в който всеки желаещ може да разгледа интериора и вещите на композитора. Но цялата сграда напомня със своята яркост за величието, което е израснало в нея.

6Отстрани, до едно от традиционните австрийски кафенета, може да бъде видяна една от най-интересните забележителности на приказния Залцбург – най-малката къща в града. Буквално сгушена между две други сгради, мъничката къщичка била построена за една нощ от едно влюбено момче.

Историята разказва, че млад мъж поискал ръката на своята възлюбена, но бащата на девойката отказал и го нахокал, че нямал дом и нямало как да му даде дъщеря си. В името на любовта си и подкрепен от силното желание да прекара остатъка от живота си именно с това момиче, младият мъж построил къщичката за една нощ! Още на следващата сутрин се появил пред бъдещия си тъст и с гордост и достойнство отново поискал ръката на любимата си.

На другия бряг на реката Залцах са градините Мирабел и замъкът Хелбрун с вълнуващите ренесансови водоскоци и различните музеи и градски галерии, които грижливо пазят изкуството на вълшебното градче.

7mirabell-palace-117347_1280

Музеи и галерии бяхме разглеждали много и ги пребродихме бързо. Но минавайки от едната към другата сграда, все нещо напомняше, че има още какво да остави трайни следи и спомени у нас. Това бяха градините Мирабел – най-красивите барокови градини в цяла Австрия. Извити алеи, мозайки от различни цветни лехи, тунели от виещи се цветове и всичката тази приказност, придружена с благоуханието на цъфналите дървета с магнолии.

magnolia-369253_1280

Бароковият дворец в Мирабелините градини не е отворен за посетители, тъй като в сградата се помещава кметството на Залцбург. Мястото обаче остава вълшебно и напълно оправдано е предпочитано от много млади и влюбени хора за техните венчавки и за онези – специалните моменти, в които създават спомените от своята любов.

salzburg-117400_1280

За Йоана
Пътуването е начин на живот. Необходимост. Страст. Това е начинът, по който успявам да прекроя себе си, когато ми е нужно. Начинът да изляза от моята реалност. Начинът просто да усещам живота в неговата пъстрота. Късметлии сме, защото днес имаме възможността да видим различни места, да опитаме от колоритността на различните култури, да се запознаем с различни хора от всяко кътче на Земята. Стига да искаме! Мечтата ми е след 50 години да се обърна и да кажа: „Аз успях да видя всичко, което искам!“. Пожелавам го и на вас!