Живописният Каньон на Антилопата в земите на индианците навахо

В северната част на щата Аризона в САЩ, в земите на индианското племе навахо, се намира една необикновена и изключително живописна забележителност – Каньонът на Антилопата (Antelope Canyon). Вероятно сте го виждали поне на снимка, тъй като това творение на природата е любим обект на фотографите заради причудливите си цветове и форми, които изглеждат почти нереално.


Единственият „виновник” за необичайния вид на каньона е времето – в продължение на хилядолетия водата и вятъра са извайвали червеникавите скали и са образували невероятни гледки.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

kanon-antilopy8

Освен с променящите се според светлината нюанси на скалите (от бежово и жълто през ярко червено до виолетово и синьо), Каньонът на Антилопата е известен и с това, че в определено време от денонощието през процепи проникват вертикални слънчеви лъчи, които се заснемат идеално и изглеждат като майсторски обработени с Фотошоп кадри. Само че не са – абсолютно реални и истински са. Най-доброто време да ги видите в цялата им прелест е ранната пролет или късната есен, когато лъчите проникват до самото дъно на каньона и превръщат всичко наоколо в уникално зрелище.


Каньонът на Антилопата всъщност се състои от два скалисти пролома, всеки със собствено название – Горен каньон, наричан още „Процепът”, и Долен каньон, познат като „Тирбушонът”. Двата пролома, разбира се, си имат и индиански имена. Местните хора са кръстили Долния „Спираловидни скалисти арки” заради необичайните образувания, а Горния – „Мястото, където водата тече между скалите”, тъй като при силен дъжд той светкавично се пълни с вода.

kanon-antilopy13

Точно заради това на туристите не е разрешено да посещават Каньона на Антилопата сами, а задължително трябва да ползват услугите на лицензиран гид. Преди години е имало не един и два случая на удавени хора, които не са познавали особеностите на мястото и не са били запознати с опасността от изненадващите и помитащи всичко в каньона вълни.

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!