Ерма – родена от сълзите на невъзможната любов

На 5 км северно от град Трън при рида Ломница и при Погановския манастир на територията на Сърбия, буйните води на река Ерма се провират между отвесните скали. Ждрелото на Ерма при Трън е меко казано живописно: магнетично място, което събужда възхищение и трепет, когато вървите по дървените мостчета високо над шумящите води, и ви кара да се чувствате като на едно от най-специалните кътчета в нашата България.

Erma_3


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Разпенените води се блъскат в 3-4 метровите отвесни скали на Ломнишкото ждрело, скачат от камък на камък и образуват малко водовъртежи, бързеи и леки водоскоци. Заради скалите, които обграждат пътя на Ерма, понякога шумът от водата е толкова силен, че едва можете да чуете гласа си.

Erma_2

Ждрелото на Ерма е дълго около 100 метра, а в най-тясната си част е широко не повече от 5 метра. Ерма тръгва по своя път от Власинското езеро, което се намира в западната ни съседка Сърбия. У нас навлиза при село Стрезимировци, за да излезе при село Петачинци и да се влее в река Нишава.

Преминавайки през ждрелото на Ерма при Трън, екопътеката криволичи и прекосява реката няколко пъти – ту на левия, ту на десния бряг. Пътеката е веднъж стръмна и страшна, след това равна и дава възможност да отдъхнете и да се насладите на красивия природен пейзаж наоколо. Живописните скали, буйните води, зелените петна върху камъните, между които криволичи пътеката, създават усещането за нещо величествено. И както обикновено, ръката на природата е създала поредното голямо богатство в страната ни.

Erma_1

За това магнетично място местните разказват и легенди, като една от най-известната е за невъзможната любов.

Младеж и девойка се влюбили. Девойката била от богато семейство, с традиции и корени в тогавашното село. Младежът бил беден, от малко семейство, без особен статут и име в селото. Заради това, че били от различни черги, любовта им била невъзможна.

Майчината клетва ги застигнала и ги превърнала в две скали от двете страни на реката – да са завинаги един до друг, но никога заедно. Поверието гласи, че Ерма е родена от сълзите на двамата влюбени по невъзможната им любов.

Erma_4

Снимки: Biser Todorov
За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!