Езерото Крейтър – една неразгадана мистерия

Вече над 100 години учените се опитват да разгадаят забележителната история на създаването на езерото Крейтър, но до ден-днешен тя си остава мистерия. Преди това природно богатство да се появи, клъстер от вулкани доминира планината Мазама в Орегон, САЩ. Твърди се, че преди 7700 години мощно изригване разрушава планината. То е толкова силно, че разтопената скала се откъсва, а във височините се образува голяма вулканична депресия или калдера. Последвалите по-малки изригвания предизвикват подземните води да пълнят калдерата и в крайна сметка се образува най-дълбокото езеро в Щатите – Крейтър.

Creater-lake-6


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Десетилетия наред научните изследвания на планината Мазама и кратера, чието дъно днес е залято от езерото, разкриват зашеметяващи детайли от вулканичната история на Крейтър и идентифицират потенциални бъдещи процеси като изригвания или земетресения. Дългата история на вулканичната дейност на Крейтър предполага, че рано или късно този вулкан ще се събуди. Както е известно, период от 100 години за подобни процеси е като миг за нас хората.

crater-lake-4

Езерото се намира в район, където земната кора постепенно се е разтегнала. Индикаторите, които отговарят на това разширение, напомнят, че в кратера на езерото би могло да се произведе земетресение. Зоната на запад от Крейтър е разломна и се състои от многобройни подобни разширения. Въпреки всички изследвания, данни и вулканичната история на езерото, учените смятат, че подобни разрушителни катаклизми, които да обуславят цялостно преобразуване на земната кора, се случват веднъж на всеки 3 000 до 10 000 години. Така че, поне докато ние сме живи, езерото Крейтър ще си остане такова, каквото го виждаме. Насладете му се, колкото и чудата да е историята на неговото съществуване.

crater-lake-1

Езерото е разположено на близо 2000 метра надморска височина в Мазама и определено е една от атракциите в Орегон, за които си струва да положиш усилие, за да ги видиш. Все пак това е най-дълбокото езеро в САЩ и мнозина са тези, които се вълнуват от красотата му. Въпреки всички загадки около произхода и развитието на процесите, свързани с Крейтър, днес езерото е просто една туристическа атракция. Но каква само!

Creater-lake-5

crater-lake-2

crater-lake-3

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!