Едно пътуване до Атина и гръцкия остров Егина

Идеята да посетя Атина, да я разгледам по обстойно и да усетя атмосферата ми дойде спонтанно. Бях минавала за една нощ преди две години през Атина на път за Санторини. Тогава успяхме да направим автобусна обиколка на града и да разгледаме Акропола от подножието му.

Благодарение на нисктотарифните авиолинии и достъпните им цени /30 евро в двете посоки на Ryanair/ успях да организирам четиридневна екскурзия до Атина с една приятелка. От Booking.com резервирах хотел Doris на площад Омония, сравнително евтин и чист и най-важно – с отлично местонахождение, на 10 минути път до Монастираки и Акропола, на 100 м от спирката на метрото.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

От летището до площад Омония се предвижихме с метро №3 /син цвят/ до спирка Монастираки и от там за една спирка хванахме метро №2/зелено/ до пл. Омония.

• Еднопосочен билет за един човек от летището: 10.00 € , Еднопосочни половин ценови билети (ученици под 25 години, младежи 6-18, хора над 65+): 5.00 €. Показваш си само личната карта. Няма значение от коя страна си, ползваш намаленията като гърците, за разлика от България, където чужденците плащат цял билет за децата си под 7 години.
• 3-дневен туристически билет: 22.00 €
• 24 часа карта: 4.50 €
• Деца до 6 години: безплатно
Билетът е валиден за 90 минути.

Карта на метрото

Атина е каменен град с малко растителност, но пък толкова колоритен – с чудесни търговски улички с малки магазинчета и претенциозни бутици, и живописни ресторанти.

Още първия ден оставихме багажа в хотела и се отправихме на изследователска мисия по улица Атина към района на площад Монастираки и Плака, да позяпаме в магазинчетата, да се насладим на атмосферата, да пием фрапе и опитаме гръцката мусака.

Площад Омония

Омония е един от най-старите площади на Атина, в близост до главния площад Синтагма. От тук всички забележителности са на една ръка разстояние. Площадът е като Петте кьошета в София с пет улици. Има много магазини, центрове, където цените са по-ниски.
Площад Омония се свързва с площад Синтагма от улица Стадио /Stadion/, на която са разположени множество забележителности, като Атинската Академия например.

По улица ATHENS от Омония за 10 минути сте до площад Монастираки и метростанцията на площада.

Площад Монастираки

Шумен и пъстър, площадът е пълен с атиняни и туристи, които си почиват на халба бира или пазаруват от множеството сувенирни магазинчета.

Плака

Плака е един от най-старите квартали на гръцката столица Атина. Романтичните малки улички, шумните таверни и многобройните исторически забележителности правят Плака любимо място на туристите. Китният квартал е разположен в подножието на Акропола и е перфектното място, за да се потопите в гръцката атмосфера. Заради близостта си с Акропола го наричат „кварталът на боговете“.

Площад Синтагма

Тук се намира Парламента, а пред него е Паметника на Незнайния войн. Пред паметника постоянно има гвардейци, които с доста атрактивна церемония се сменят на всеки час.

Втория ден започваме с обиколката от

символа на града и несъмнено най-посещаваната забележителност – Акропола

Юни месец температурите са високи/беше около 32 градуса/, затова още в 8 часа, когато отваря, бяхме на входа, снабдени с удобни обувки, защото на места камъните са протрити до блясък и опасни за ходене. Входът е 20 евро, за пенсионери и ученици 10 евро, комбинираният билет, в който влиза и храма на Зевс, библиотеката, е 30 евро.

Още в началото минаваме покрай Античния театър на Дионис. Разположен е в подножието на югоизточния склон на Акропола и е сред най-древните театри в света.

Преди входа за Акропола минаваме покрай Одеона на Херод – Театър от втори век.

Одеона на Херод

Великолепният вход към Акропола

Издигнат на хълм, който гледа към града, Партенонът е най-важният храм на Акропола, посветен на Атина – покровителката на града, и построен в знак на благодарност за закрилата й и победата над персите при Маратон. Проектиран е от известния скулптор Фидий и някога е бил дом на множество съкровища, сред които се откроявала огромна статуя на Атина от злато и слонова кост.

Партенонът

Срещу Партенона се намира по-маломащабният Ерехтейон с неизвестен строител, но много интересен с асиметрията си и със своите кариатиди – шест колони-склуптури на девойки.

Верандата на кариатидите в Ерехтиеон

Легендарното маслиново дърво на Пандросеон

Арката на Адриан се намира в близост до храма на Зевс. Тя е издигната в чест на римския император Адриан през 131 г. Високата 18 м врата е направена от мрамор и декорирана в коринтски стил.

Арката на Адриан

Храмът на Зевс – може да се види от Акропола

Библиотеката, намира се в подножието на Акропола до площад Монастираки

Задължителна спирка за всеки турист, Новият музей на Акропола се намира в подножието на хълма и притежава най-голямата колекция на гръцка архитектура и древни скулптури. Разположен е на 5 етажа, на които са изложени над 4 000 артефакта. Цена на билета 10 евро.
От там се открива великолепна гледка към Акропола.

Музеят разполага с кафене и ресторант с невероятен изглед към древните руини на хълма Акрополис. В ресторанта можеш да се качиш с асансьор без да плащаш входен билет.

Ако излезете от северната страна, ще бъдете близо до очарователните квартали на Анафиотика и Плака, които са изпълнени с ресторанти и кафенета, скрити в прекрасния лабиринт от пешеходни улици.

Хълм Ликавитос

Най-високата точка на Атина, която разкрива пред очите на посетителите спираща дъха панорама към града, както и към Егейско море. До Ликавитос може да се стигне с въжена линия, може и да се изкачи пеша, като изкачването е по пътека, която започва от края на улица Aristippou в Kolonaki.

Кабинковият лиф до върха (Cable Car to Lycabettus) тръгва от ъгъла на улица ARITPPOU I PLOUTARCHOU, на 15 минути пеша е от площад Сантигма. Доста се лутахме, докато го намерим и чудно – много хора, които питахме, не можеха да ни упътят за местонахождението му. Струва 7 евро в двете посоки.

На самия връх ни посреща малък бял храм – църквата Свети Георги от 19 в. До нея гордо се издига камбанария и маслинено дърво – символ на Гърция.

Църквата „Св. Георги“

Камбанарията

Панорама към града и Егейско море

Няколко метра под самия хълм се намира и кафе-ресторантът на Ликавитос. Добре е човек да седне в него, ако не за друго, то поне на чаша топъл шоколад, защото гледката, която се открива от него, е също неповторима.

Панорамна гледка от кафето

Остров Егина

Егина е най-големият гръцки остров в Сароническия залив и най-близкият до Атина (намира се около 30 км от гръцката столица), разполага с изобилие от природни, исторически и архитектурни забележителности, които гарантират хиляди разнообразни изживявания на всеки, имал щастието да го посети.

За остров Егина пътуват няколко фериботни компании. Бързите фериботи пътуват около 40 минути и струват 14 евро в посока, а нормалните ще ви откарат до острова за около 70-75 мин на цена 8 евро. Самото пътуване е доста приятно и бързо. Препоръчвам ви фирмата „Агиос Нектариос“ – сутрин имат ферибот в 8.20, на обяд 12.15, а връщането по ваш избор в 14.00 и 18.15. Така че е възможно цял ден да сте на остров Егина.

Бавните са по-приятни и ги препоръчвам, ако имате време. Фериботът за острова тръгва от пристанището в Пирея. На Метро № 1 /зеленото/ това е последната спирка. Може да се качите от метростанция Омония или Монастираки.

Това е разписанието на фериботната фирма, която ползвахме за нашето пътуване

Най-известната забележителност в Егина е Храмът на Ефея, който се счита за най-старият оцелял от всички древногръцки храмове.

Той, Партенонът в Атина и Храмът на Посейдон в Сунион образуват т. нар. „свещен триъгълник на Древността“.

Намира се в западната част на острова на хълма в най-красивия курорт на острова Егина Марина.

Храмът на Ефея

Още от ферибота се вижда друга забележителност на остров Егина – храмът на Аполон, ще ви ориентира висока колона на върха на светилището.

Но едно от най-интересните места на острова е манастирът „Св.Нектарий“/Един от големите манастири на Балканския полуостров/.

Слизайки от ферибота на пристанището, има две възможности да стигнете до манастира с мощите на Св. Нектарий и новопостроения храм в негова чест.

Едната е с такси и струва 10 евро в посока. Втората възможност е градски транспорт, спирката е вляво от входа на пристанището и цената е 1.80 евро в посока. Разписанието е приблизително на 1 час. 9.15, 10.15; 11.00; 12.00; 13.15; и т.н. Продължителността на пътуването около 15-20 мин.
Манастирският комплекс се състои от две части – манастир и храм.

Манастирът е много красив, заобиколен от великолепна растителност.

В знак на благодарност към светеца, в непосредствена близост до манастира се изгражда голяма църква, носеща името на Св. Нектарий.

Самата църква е доста голяма и просторна. Впечатлява красивият иконостас от дърворезба.

Новопостроеният храм

Иконстасът в храма

Икона на Св. Нектарий

От църквата по криволичеща пътека сред много цветя и красива гледка се изкачваш до манастира.

Манастирът „Св.Нектарий“

В двора на красивия манастир „Свети Нектарий” има аязмо с лековита вода, а в саркофаг са мощите на светеца, за които се твърди, че помагат за излекуване от най-страшни болести и безплодие.

Аязмото

В непосредствена близост до аязмото се намира малката манастирска църква.

Църква „Света Троица“

Ето и няколко снимки от Егина, които ще ви пренесат на неповторимия и слънчев остров:

И последния четвърти ден отново посветихме на Атина, Монастираки, главната улица Ерму, Плака. Навсякъде имаше музиканти, пеейки и играейки, те създаваха невероятна атмосфера.

На кафе с приятелка, работеща в Атина

В Атина си прекарахме чудесно, починахме си, хапнахме, обиколихме известните туристически атракции и имахме възможността да усетим от първа ръка живота на града извън туристическия поток.

За Ирина