Един ден в Залцбург

През 2012 година имах удоволствието да се потопя в аристократичната атмосфера на най-стария град в Австрия – Залцбург. Името му буквално се превежда като „Замък от сол“, а през него минава солената река (Залцах).

2-salzburg


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

3-salzburg

Разположен в подножието на Алпите, между Бавария и Тирол, той предлага прекрасни условия за планински туризъм. Разхождайки се по китните малки улички на града, се удивлявах на архитектурата и вдишвах чист алпийски въздух. Тук се носеше истински средновековен дух.

4-salzburg

За разлика от централната част, далеч в околностите, където беше разположен хотелът ни, имаше множество къщи и вили, накацали по ниските хълмове. Чисти и спретнати, те бяха като излезли от реклама за шоколад. Изглеждаха толкова приятно, че ми се прииска да се преселя там. По големите зелени поляни спокойно пасяха говеда. Дори се огледах за лилавата крава. Хотелът ни беше направен изцяло от дърво и камък. Явно хората тук мислеха за природата. Почивах си на верандата с австрийско кенче студена бира и отпивайки поредната глътка, се наслаждавах на гледката, въпреки неприятната миризма на тор. Истинска селска идилия.

Залцбург е родното място на Волфганг Амадеус Моцарт (1756-1791). Бащината му къща е превърната в музей. Така популярните бонбони с пълнеж „Моцарткугелн“, с лика на Моцарт, са създадени през 1890 година по специална рецепта и притежават неповторим вкус, но често може да попаднете на добре направена имитация.

5-salzburg

Туристическата ни група се отправи към двореца „Мирабел“, който притежава една от най-изящните градини в Европа.

6-salzburg

7-salzburg

Разходката сред цветните лехи и каменни статуи бе толкова приятна и зареждаща, че изобщо не ми се тръгваше. Можех да прекарам там часове, но времето ни беше ограничено.

8-salzburg

Насочихме се към центъра на града по посока крепостта Хоензалцбург (Високия Залцбург). Повечето сгради са силно повлияни от барока в архитектурно отношение, като затова са се погрижили поколения архитекти и творци още от 17 век насам, когато се е оформил днешният „Стар град“. Началото е дадено от архиепископа Волф Дитрих.

9-salzburg

Множеството площади в австрийския град му спечелват прозвището „Рим извън Рим“.

10-salzburg

Всяка година през месец ноември тук се провежда традиционният музикален фестивал, за който се говори, че е с най-скъпите билети в света и с най-силно присъствие на финансово-политическия елит.

Ето че достигнахме подножието на хълма, на който се извисява високата бяла крепост. Хоензалцбург е най-големият укрепен замък на територията на цяла Европа.

11-salzburg

До върха може да се стигне както пеша, по стълби, така и с фуникуляр (въжен лифт под много голям наклон). Ние използвахме кабинката, която за няколко минути ни изкачи до върха.

12-salzburg

Когато се озовахме пред дебелите отвесни стени на крепостта, добихме същинска представа за мащабите на зданието и защо то никога не е било превземано. Не случайно и самият Фридрих Барбароса се отказал от тази идея.

13-salzburg

За да разгледате цялата крепост ще са ви необходими няколко часа. Има многобройни помещения, в които са се развивали най-различни занаяти, широки пътеки и пътища, бойни кули с оръдия и т.н.

14-salzburg

На територията на замъка се намира уникален по рода си музей на марионетките и театър, чието посещение е скъпо удоволствие и билетите са разпродадени месеци предварително.

15-salzburg

16-salzburg

Може да видите също и колекция от римски монети, керамични и кухненски съдове, средновековно отоплително съоръжение, оръжия и мебели.

В един сумрачен ъгъл пък се натъкнахме на помещение, в което имаше различни уреди за мъчения. Крепостта е била използвана и за затвор. Днес тя е изключителна туристическа атракция и символ на града.

17-salzburg

Погледнат отгоре, Залцбург е като изваден от приказките град, пропит с история за рицарски двубои, средновековно изкуство и класическа музика. Докъдето поглед стига… и вашето въображение. 😉

18-salzburg

За Николай
Изкушени от вечния порив да търсим и намираме, ние се отправяме на далечно пътешествие към непознати земи, покоряваме непристъпни върхове, хвърляме се в студените, дълбоки води на неизвестното, стъпваме с боси крака по пясъка на девствени плажове, за да изследваме нови и нови светове. Човешкият стремеж към познание ни отвежда на различни места, попиваме от културата на чужди народи, за да разберем по-добре другите и себе си. Така се носим по вълните на живота и пътувайки към своя свят, откриваме истински стойностните неща, заради които си заслужава да се впускаме в нови приключения, които вдигат адреналина, отварят сетивата и пронизват сърцата ни всеки ден, всеки божи ден до края на дните ни. Още от мен четете тук: nikolaynanchev.blogspot.com