Иконичната Егея - приключение с круиз

Автор: Николай Божилов

Плаването с криуз е екзотична мечта, която пожелавам на всеки от нас да се сбъдне. Celestyal Cruises може да направи това, като в рамките на няколко дни можете да посетите четири гръцки острова и античния град Ефес в Кушадасъ. Пътешествието е микс от древна история, култура, храна и гостоприемство, характерни за обичаната Гърция, са гарантирани.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Пътуването започва с вечерен полет на Aegean Airlines от София до Атина, изключително комфортно пътуване, отлично обслужване, вкусна и свежа храна, сервирана без значение, че полета е кратък – само час и 15 минути.

Приключението започва

На следващият ден започва приключението –  кратък трансфер от Атина до Лаврион, където се намира пристанището, от което отплува кораба на Celestyal Cruises – Celestyal Olympia. Лаврион е град в югоизточната част на Атика, известен в Класическата античност със своите сребърни мини, които са били един от главните източници на приходи на aтинската държава. Намира се на около 60 км югоизточно от Атина. Лаврион е разположен в залив с изглед към остров Макронисос. Наблизо се намира нос Сунион, известен със своя храм на Посейдон, един от най-важните паметници на атинския Златен век. Качването на борда, регистрацията, подаването на багажа и настаняването по каютите е перфектно организирано, като получавате чип карта, която функционира като ключ, разплащателно средство и личен документ на кораба.

Миконос

Първата дестинация е остров Миконос, красив и леко ветровит , една от най-известните островни дестинации в Гърция. Той съчетава лукс, блясък, безгрижие и вълнуващи приключения през лятото. Още през 60-те години острова става магнит за бохеми , знаменитости и бонвивани. Миконос има доста скалист терен и силният вятър (мелтемът) понякога може да ви изненада, но също така, ще откриете някои от най-невероятните плажове по егейското крайбрежие и космополитен дух, какъвто просто няма никъде другаде. Главният град Хора, е известен със своите тесни криволичещи улички, изпълнени с блестящи бели правоъгълни къщи с боядисани в синьо врати и изискани магазини и ресторанти. Интересено е, че архитектурата на града е изключитено фунционална, той е построен като лабирит, който като щит предпазва от вятъра. Извън града, Миконос, обаче запазва своята свежа пасторална атмосфера.

След обстойна разходка из града, можете да видите и иконичните вятърни мелници, някога били основен инструмент за просперитета на острова, тъй като там се е мелило зърното на голяма част от Гърция.

Вечерта продължава обратно на кораба, където Celestyal Cruises са подготвили много възможности за забавление, шоу програма на артисти от световно ниво, няколко бара, изпълнители на живо и дискотека.

Ефес

След блажен сън в ритъма на вълните, сутринта започва със следващата спирка от круиза, един от най-добре запазените атрефакти на архутектурата в света – античния град Ефес в Кушадасъ. Малко градове са блестели толкова ярко като Ефес, най-значимият в културно отношение и най-добре запазен древен град в Турция. А Кушадасъ, който доминира над едноименния залив по протежение на този участък от егейското крайбрежие, е една от най-оживените и популярни дестинации в съвременна Турция. Векове наред това е било важно пристанище, приютяващо различни цивилизации и за известно време някои от най-опасните пирати в Средиземноморието. Кервансараят Йокюз Мехмет Паша, построен през 1618 г., утвърждава ролята на Кушадасъ като виден османски търговски център. Горещите плажове в близост до искряща синя вода, оживените барове и шумната чаршия, правят още по-вълнуващ престоя в този изпълнен с енергия турски град. Освен всичко друго, той е и изходен пункт към величествените руини на Ефес, които можете да посетите. Всички екскурзии са организирани от Celestyal Cruises и водени от професионален гид на език, който предпочитате. Това е изключително важен детайл, за да можете да се потопите в обстановката на всяко място и да имате пълна информация за конкретната дестианция.

Обратно на борда на кораба Olympia, за чудесен обяд. Корабът разполага с няколко ресторанта, бюфет, грил, барбекю, избор ала-карта, така че вкусовете да бъде задоволени от богатото интернационално меню и свежа храна.

Патмос

Неусетно кораба отвежда пътешествениците до Патмос, отдалечен остров в Егейско море с население от 3000 души. Картина на съвършенството. Не всяко място може да се нарече Йерусалим на Егейско море, но именно Патмос е пазителят на изключително религиозно наследство, защото е островът, където Апостол Йоан е написал книгата „Откровение“, последната книга от Новият Завет. Тази ключова роля на острова в Библията обгръща Патмос с неповторимо духовно излъчване, което го прави наистина уникален в Средиземно море и притегателно място за вярващите.

А атмосферата на Патмос става още по-специална поради факта, че религиозните церемонии и ритуали, които все още се провеждат, не са се променили от раннохристиянските времена. Според мита, Артемида, богинята на лова, е намерила острова потопен под вълните и е помолила Селена, богинята на луната, да го освети и издигне. С помощта и на Зевс и Аполон, островът е бил вдигнат от морското дъно. Може би по съвпадение, Патмос има формата на морско конче, като двете му основни части са обединени от тесен провлак при Скала.

Можете да се разходите в основния град из прекрасните малки улички пълни с ресторатни и малки пекарни с традиционни десерти.  Последната лодка за кораба отплува в 21.30.

Пътуването с круиз изисква определено внимание и дисциплина, освен ако не харесате толкова много даден остров, че да си останете там, така че е важно да внимавате за последните часове на лодките. Часовете за пристигане и отплаване от дестинациите се подават в предварително изготвена информационна програма и всеки е редно да ги спазва. Отново на кораба е време за вечеря и за хората, които имат повече енергия- и танци.

Крит 

На следващия ден се осъмва на остров Крит, град Ираклион. Петият по големина остров в Средиземно море и най-голям в Гърция. Митичният Крит е много повече от просто още един гръцки остров. От изток на запад разстоянието е приблизително 260 километра и макар че разстоянията от север на юг са много по-малки, теренът е пресечен, често планински. В античността Крит дава началото на европейската цивилизация. Процъфтява и под четиривековното венецианско управление. Тук, на острова на художника Ел Греко и писателя Никос Казандзакис, автор на „Зорба Гъркът“, вдъхновението ни чака на всяка крачка.

Сърцето на Ираклион е фонтанът Морозини на Лионтария или Лъвския площад, но най-ярката културна атракция на града, както впрочем и на целия Крит, е ираклионския Археологически музей. В него се съхранява най-голямата колекция от артефакти от минойската цивилизация, която е най-ранната в Европа. Ще бъдете изумени от това, което жителите на островА са създали тук в периода от около 2700 г. пр. Хр. до около 1450 г. пр. Хр. Богато украсени минойски бижута, включително златния медальон – Малийските пчели, Фестоския диск и изящната фигурка на скачащия бик — трудно е да се каже кой предмет най-силно ще разпали въображението ви. Ще видите и руините на минойския дворец Кносос, които се намират малко извън центъра на града в един огромен комплекс от бронзовата епоха и обхващат стотици свързани помежду си стени и стаи, сред които и онази, която известният археолог сър Артър Еванс нарича мегарон, или тронната зала. Невероятно усещане – древна цивилизация , която вероятно е живеела много по-интерено и цивилизовано от хората в днешни дни.

Санторини

Финала на приключението е за красивия остров Тера, познат повече като Санторини. Място, което никоя снимка не може да опише. Малко острови са в състояние да запленят човек така, както може Санторини. Прекрасен и космополитен, той е известен с класическата гръцка островна архитектура с белите къщи, които са струпани по тесни криволичещи улички, самите те кацнали върху червеникаво-черни вулканични скали, спускащи се с няколкостотин метра към широкия морски кратер. Посетителите ценят най-силно Санторини, или „Тера“ на гръцки, заради внушителните гледки към вулканичния кратер, образуван по време на огромно изригване около 1646 г. пр.Хр. Това изригване е разтърсило острова, при което самият му център е рухнаал – но също така е създало някои от най-зрелищните пейзажи в света. Лесно е да разберем защо този остров, перла на Цикладския архипелаг, може да претендира и за родно място на легендата за Атлантида.

След Санторини обратно към София  уморени, но щастливи и изпълнени със спомени от това невероятно пътешествие. Благодарим на организаторите и възможността да посетим тези красиви места. 

Препоръчваме горещо това богато на емоции и спомени преживяване. 

Автор: Николай Божилов

За Пътешественик
Идеята за уебсайт, в който да съберем историите и снимките си от пътувания в България и чужбина, се роди спонтанно в един съвсем обикновен работен ден, но се превърна в нещо специално – в страст за целия ни екип.