Еверест - когато най-високият връх в света е среща със смъртта

Среща със смъртта отблизо. Много отблизо. Някои избягват фаталния край, но за мнозина стремежът да покорят най-високата точка на света – връх Еверест, се оказва последното изживяване. Всички са наясно с риска, но предизвикателството, емоцията и адреналинът са по-силни.

„Богинята – майка на света“, както се казва високият 8 848,20 връх в Хималаите на непалски, не е най-трудният за изкачване (отстъпва например на К2 и Нанга Парбат), но това далеч не означава, че опасностите по пътя са малко. Лошото време, силният вятър, височинната болест – това са само част от рисковете, които се оказват фатални за мнозина. Въпреки това ежегодно стотици алпинисти, сред които и супер опитни, и почти новаци, поемат нагоре, за да стъпят върху покрива на света.

mount-everest-413_1280

Когато към традиционните опасности при изкачването на осемхилядника се добави и природно бедствие, нещата стават още по-страховити. Мощно земетресение с магнитуд 7.9, което разтърси Непал на 25 април 2015 г. и отне живота на над 3200 човека, предизвика и чудовищна лавина, която причини смъртта на десетки алпинисти, тръгнали да покоряват Еверест. Още над 200 са в неизвестност, така че това се очертава като най-смъртоносния момент в историята на покоряването на най-високия връх в света.

Точно как изглежда срещата със смъртта отблизо ни показва един от оцелелите по чудо – германският алпинист Йост Кобуш е заснел видео в момента, в който се усеща земетресението и ударната вълна на лавината помита лагера им. Въпреки че не са били в епицентъра на снежното страшилище, което е спасило и живота им, кадрите са наистина смразяващи. И за пореден път ни карат да си мислим колко малки и безсилни сме пред майката природа…

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!