Дракон пази най-високото място в Южна Африка

Огромен дракон прелита над високите хиляди метра заснежени върхове и със зорък поглед охранява владенията си, и следи всичко, което се случва в подножието – това гласи легендата, която е дала името на най-високата планинска верига в Южна Африка. Заселниците я кръстили Дракенсберг или Драхенфелз, което означава „драконова скала“, а днес ги наричаме Драконови планини (Drakensberge).

Ukalamba_Drakensberge_2
Легендите разказват, че високите върхове са били дом на огромен дракон


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Дали действително в отминали времена тези масиви са били дом на страховито същество няма как да знаем – но Драконовите планини и досега излъчват величие и вдъхват респект. От най-южната до най-северната си точка те се разпростират на над 1000 километра в Южноафриканската република и Лесото, а общата им площ е около 800 000 км². Извисяващ се на 3482 м, най-високият връх е Табана Нтленяна.

Драконовите планини граничат с Атлантическия и Индийския океан, а по склоновете им живеят стотици видове растения и животни, някои от които са сред най-редките в света и са застрашени от изчезване, така че за опазването им се полагат специални грижи. Тук се намира и вторият по височина водопад в света – Тугела, чиито води се спускат от цели 947 метра.

Водопадът Тугела, който се намира в Драконовите планини, е вторият по височина в света
Водопадът Тугела, който се намира в Драконовите планини, е вторият по височина в света

Планините са известни и с невероятното скално изкуство, дело на бушмени, които са живели там още от каменната ера до края на 19-ти век, в продължение на над 4000 години. Рисунките им документират историята им, обичаите им, заобикалящата ги среда, има и много ловни сцени. Най-старата открита рисунка е от преди 2400 години, но са намерени и парченца боя, които са с още поне 1000 години по-стари.

Благодарение на природното и културното си богатство Драконовите планини са една от топ дестинациите за туристи в Южна Африка. Местните са се погрижили да осигурят възможности за настаняване за всякакви вкусове и бюджети – от луксозни курорти и петзвездни хотели до къщи за гости, мотели, хижи и паркове за каравани.

ee25247964

 

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!