До Троянския манастир "Успение Богородично"

Троянският манастир „Успение Богородично“ се намира до село Орешак, на 10 км от град Троян. Той е разположен живописно на брега на река Черни Осъм и е трети по големина в България. Манастирът е ставропигален т.е. подчинен е Патриаршията, а не на Ловчанския владика, а в България има още два такива манастира и това са Рилския и Бачковския манастири. Ние тръгнахме раничко сутринта, а времето беше студено, мъгливо и дъждовно, което изобщо не ни попречи да се отдадем на хубавите емоции и преживявания, с които ни дари този февруарски ден.

13


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Пътят за манастира минава през с. Орешак, а в близост до светата обител има изграден просторен паркинг, както и множество магазинчета и сергии, които предлагат произведения на местни майстори: керамика, икони, сувенири и др., които туристите отнасят със себе си за спомен от това красиво място.
За Троянският манастир се смята, че е основан около 1600 г. от игумен Калистрат. Легендата разказва за двама монаси от Атон и трети монах от Св. Гора, който донася светинята на манастира, чудотворната икона на Богородица Троеручица, копие на стара чудотворна икона от Хилендарския манастир от 14-ти век.

2

Църквата е построена на мястото на по-стар храм от известния възрожденски строител Константин от Пещера и е осветена на 6 август 1835 от Великотърновския митрополит Иларион. През периода 1847–1848 г. тя е изрисувана със стенописи от възрожденския майстор Захарий Зограф от Самоков, който оставя на северната стена ктиторски портрети, както своя авторпортрет.

7

Духовен център

През целия период на съществуването си Троянският манастир е средище за духовна просвета. Известни са няколко ръкописни книги от XVIII-XIX в., съставени и преписвани от местни монаси. Още в средата на XVIII в., преди Освобождението, тук е функционирало килийно училище. Духовниците осигурявали средства за обучението на децата с много труд – манастирът имал предприятия за дървопреработване и мелници за брашно. Всеки от монасите приемал като дълг производството на нещо полезно, а всичко се продавало и пълнело манастирската каса.

6
14

Чудотворната икона на Света Богородица Троеручица

0
източник: http://pravoslavieto.com

Смята се, че неповторимата атмосфера на Троянския манастир идва от чудотворната икона на Света Богородица Троеручица. Много хора търсят решение на своите проблеми чрез нея, а стотици вярващи на ден минават през манастира, за да й се поклонят. Много хора казват, че Св. Богородица Троеручица им е помогнала да се излекуват от болести, които лекарите са смятали за нелечими. Даже преди няколко години се забелязало по иконата да бликат сълзи, които засилили още повече интереса на вярващите към манастира. Всяка година на храмовия празник Света Богородица на 15 август иконата се изнася и хората й се покланят, а през останалото време тя се намира в църквата на манастира. Интересно е да видиш как при струпване на повече посетители, хората търпеливо изчакват да дойде и техния ред, да докоснат третата ръка на иконата, да се помолят за здраве и благополучие или за разрешаване на житейски проблем.

Манастирски тайни

Една от тайните на манастира е костницата под олтара на централния храм, където са положени останките на духовници, живели и служили в обителта. В църквата е погребан и българският патриарх Максим, който е родом от с. Орешак.

11
Към скривалището на Васил Левски

В манастира са намирали убежище хайдути, а през 1872 г. Васил Левски създава таен революционен комитет в манастира. Автентиченият вид на килията, в която е заседавал комитетът може да се види и сега, а на втория етаж на една от манастирските сгради можете да видите скривалището на Левски и да изслушате интересната лекция на екскурзовода.

Манастирската сливова ракия

1

Преди години тук се е произвеждало голямо количество ароматна сливова ракия с 21 билки, която е била е известна и у нас, и в чужбина, а рецептата на тази ракия и досега остава строго пазена тайна. И сега се произвежда тази билкова ракия, но вече в по-малко количество. Говори се, че билките се беряли в местността Зелениковец, а от тях се правела плътна бала, здраво вързана, която се поставяла под чучура на казана, като така се отнема метиловия спирт и се придава неповторим аромат. Казват, че така получената билкова ракия, може да послужи и за различни лековити цели.

Още информация за района

Ако решите да останете по-дълго време в този район можете да останете да пренощувате в Троянския манастир, но е необходимо да си запазите място предварително. Други варианти са да отседнете в някоя от прекрасните къщи на Орешака, село Черни Осъм или хотелите в Троян.
Близо до манастира се намира Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак с експозиции от керамика, дърворезба, иконопис, художествено металообработване, народно облекло и тъкани, повече информация тук.

000
Природонаучен музей в с. Черни Осъм, източник:http://naturalsciencemuseum.eu/

Интерес за туристите представлява и Природонаучния музей в с. Черни Осъм, където посетителите могат да видят голямото разнообразие на животинския свят в Стара планина. Планинарите пък могат да се качат до Беклемето или да посетят резерватите Козя стена, Стенето и Северен Джендем и се насладят на красивите гледки, разкриващи се към хълмовете на Стара планина. В Троян може да се посети Музея на народните художествени занаяти, в който има локална безжична мрежа, даваща възможност на притежателите на мобилни устройства да сканират кодовете, поставени на витрините и да научат в картина и звук повече за изложеното. Тези, които нямат устройства, могат да ползват таблети, които служителите предоставят. Интерес за гостите на града представляват и музея на Иван Хаджийски, Художествената галерия „Серякова къща“ и др.
Целият район е богат на много природни, архитектурни и исторически забележителности, които днес са наследство за всички българи. В заключение мога само да кажа: подарете си време, за да се потопите в магията на Троянския край и да опознаете това чудно кътче от красивата ни родина, със сигурност няма да съжалявате.

Източник: Аз на път, блог на Нели Митева 

За Нели
По дух съм природолюбител и запален турист-аматьор. Много обичам да пътувам и да откривам интересни кътчета в нашата страна – природни забележителности, исторически места, музеи, фестивали и др. Тези непознати места ме провокират да ги изучавам и да откривам нови възможности и хоризонти в тях. Още за мен и за пътешествията ми можете да научите в моя блог: http://aznapat.blogspot.bg/