Дворецът Потала – центърът на тибетската духовност

Още от древността Тибет се смята за свещена земя или за „врата“ към един духовен свят. Със силната си вяра в мира и хармонията, в тайните и преживяванията отвъд материалния свят, хората в Тибет са една от най-интересните култури, които можете да срещнете по пъстрия ни свят. Тяхното специално място за медитация, центърът на духовността им се извисява на 3700 метра над земята и се нарича Потала Палас.

1


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Дворецът се намира в Лхаса – автономен регион в Тибет. Историята разказва, че трите основни хълма на провинцията са „тримата защитника на Тибет“. През години дворецът е бил главната резиденция на Далай Лама. Днес е музей, който е вписан в списъка на ЮНЕСКО за световната културно наследство.

2

Построен е на Марпо Ри – Червеният хълм в центъра на долината. На пръв поглед дворецът прилича на крепост, към която водят множество стъпала по хълма. В горната част на стъпалата се прокрадват малки прозорчета. По цветността на Потала можете да разберете, че сякаш централната част от двореца има различно значение. Оцветена в червено, тя крие основните зали и параклиси от миналото на Далай Ламите.

5

Строителството на двореца започва като павилион за медитация. По времето на петия Далай Лама през 17 век павилионът бил значително разширен, като се построява централната част от днешния дворцов комплекс. Изградени били няколко големи зали за церемонии, а днес в червената част има около 35 богато украсени и гравирани светилища, четири стаи за уединение и медитация и гробните ступи на седем Далай Лами, някои от които покрити с масивно злато и скъпоценни камъни.

4

В западното крило на сградата, строено по-късно, са живеели 175 монаси, а в източното крило се помещавали правителствените канцеларии, училище за монашеските служители и залите за заседанията на Държавното събрание – парламентът на Тибет.

3

6

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

8

9

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!