Дворецът Венария – от кралска резиденция до казармата на Наполеон

Разположен близо до Торино, в красива долина в италианския регион Пиемонт, кралският дворец Венария е сред най-големите резиденции на Савойската династия – една от най-известните фамилии, управлявали през тъмните години на Средновековието.

venaria2


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Замъкът е вдъхновен и построен от архитектите, оставили своя отпечатък върху дворци като Версай и Мирафиоре. Венария е строен в продължение на повече от 20 години – от 1658 до 1679 г. по проект на Амадеус де Кастелмонте. Крал Виктор Емануел II разпоредил замъкът да бъде построен така, че да е достоен за подарък на неговата съпруга. Заедно с него купил и двете съседни села, които били известни с ловните си дружини. Богатата флора и разнообразната фауна на региона правят възможно създаването на огромните и невероятно красиви градини в пределите на замъка, а ловът се превръща в едно от основните кралски занимания. Оттук замъкът остава в историята като ловната резиденция на Савоите.

venaria3

Дворецът се разполага на площ от около 80 000 кв. метра, които включват резиденцията, парковия комплекс и историческото селце Венария, построено към двореца с цел около него да създаде огромна огърлица, която да напомня Ордена на Пресвето Благовещение – династичен символ, характерен за цялата кралска фамилия.

Дворецът и неговите градини са пример за образцов бароков стил с всички характерни за него белези. Акцентът е поставен върху смелото натрупване на различни обеми, колони, колонади, куполи. Изключителното за бароковата архитектура са големите пространства, големите обеми, величествеността на фасадите, на интериора, на скулптурите, които имат за цел да подчертаят могъществото на монархията, на властта на аристокрацията през тъмните векове.

venaria4

venaria12

venaria13

venaria14

venaria15

Градините на кралския дворец са унищожени по времето на управлението на Наполеон. Те са превърнати в своеобразно бунище, а дворецът и неговите символи са грубо потъпкани – така наполеоновите войници държат да покажат и подчертаят, че е настъпил краят на кралската династия Савоя.

След набезите на Наполеон, още няколко пъти през вековете дворецът и природният парк около него стават обект на окупация, обстрели, дори разруха. Но само по времето на Наполеон дворецът губи изцяло първоначалното си предназначение – превърнат е в казарми, а градините – в терен за обучаване на войници. И така до 1978 година, когато от собственост на италианската армия, Венария преминава под опеката на Министерството на културата. В резултат на това започват реставрация, възстановителни работи и озеленяване. От 1997 година дворецът Венария е част от списъка със световно културно наследство на ЮНЕСКО, природният парк е възстановен и поддържан, а от октомври 2007 година е изцяло отворен за посетители.

venaria5

venaria6

venaria7

venaria8

venaria9

venaria10

venaria11

venaria16

venaria17

Снимки: Paolo Baviera, Alessandro
За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!