Да се влюбиш от пръв поглед – възможно е, особено в Лефкада!

 

Реших да напиша кратка история за първия ден от пътешествието ни до остров Лефкада с клуба за пътешествия Tripsy. Защо за първия ден – понякога красотата и преживяванията в едно пътешествие зависят от първите емоции, настроението, с което влизаш в приключението, първия допир до новото и непознатото.

Има такива първи дни, които просто не можеш да си позволиш да забравиш

Това беше точно един такъв.

Пътуваме през нощта към острова и посрещаме изгрева някъде по планинската магистрала, водеща към западната част на Гърция и Йонийско море. Толкова много съм слушал, чел и гледал за тези брегове и невероятните острови по западното крайбрежие, че нямам търпение да видя дали наистина те са толкова различни от близките до България Халкидики, Тасос и Олимпийска Ривиера.

Около 10 часа е, прекосяваме тунела, който води към острова, след което и въртящия се мост, свързващ континенталната част с острова. Да,

до Лефкада можете да достигнете и без ферибот

Срещаме се с Антонио, собственика на вилите, в които ще отседнем. Доста колоритна личност, която още от първия момент ни „въвлече“ в атмосферата на острова, карайки бързо към вилите и разказвайки ни за красотата на Лефкада и хората, които я обитават. Антонио е архитект, отговорен за доста от по-скъпите вили и постройки на острова, но както той сам се изрази е “Оставил най-доброто си творение за себе си“.

Виждаме постройката от снимките, гледката от мечтите си и спокойствието и равновесието, за което всеки мечтае.

Това несъмнено е най-луксозната вила, в която съм бил

Всеки детайл е на мястото си, от нищо не е спестено, а напротив – получаваш повече от очакваното.

[gallery type="rectangular" ids="13755,13752,13754,13753"]
12 човека сме, всички са уморени от пътя и почти 30-те часа без сън, но буквално минути след срещата с тази гледка всички батерии са заредени на 100% и ние сме готови

да потеглим към най-известното място на острова – плажа Порто Кацики (Porto Katsiki)

Пътят към него е изключително живописен и в определени участъци доста екстремен. Мантинели няма, а склоновете са стръмни и високи. А гледката определено разсейва – невероятни плажове, следващи един след друг на стотина метра под нас.

Спираме, за да се полюбуваме на цветовете, които просто не могат да бъдат описани с думи

Палитри, които трябва да се усетят с душата. Синьото тук е толкова различно, толкова богато и толкова разнообразно.

[gallery type="rectangular" ids="13756,13758,13757,13760,13759"]
Най-сетне сме тук – Porto Katsiki наистина е едно от най-живописните и пленяващи места в Гърция, които съм посещавал. Светлосините краски на спокойното море се комбинират с белите цветове на отвесните скали и зелените багри на ниската растителност, кацнала върху тях в перфектна цветова палитра.

Тази красота се допълва от усещането за някаква сила и могъщество

Плажът е сякаш разцепен от тънка скала, по която е изградена пътека, която ви съветвам да извървите. От едната страна, от ляво, остава основната част на плажа, а от другата – малък скалист залив, в който често се образува завъртане на водата, идваща от морето и срещаща високите скали. Прилича на водовъртеж и е наистина интересна гледка. Не можем да се отделим от тази „наблюдателница“. Светлото море сякаш гали плажа, образуван от малки бели камъчета.

[gallery type="rectangular" ids="13761,13763,13762,13764"]
Вече сме долу.

Усещането е невероятно, а морето сякаш говори успокояващо

Влизам да поплувам, а гледката под водата е още по-специална. Бялото дъно само на 20 метра от брега е на дълбочина от 7-8 метра. Толкова е светло, че поглеждайки надолу не вярваш, че това е море, а изглежда по-скоро като лунен пейзаж. Течението на дъното образува красив релеф, напомнящ за пустинни дюни и навявания. Равновесие.

[gallery type="rectangular" ids="13766,13767,13768,13769,13770"]
Тръгваме си от Porto Katsiki и се отправяме към друго живописно място на острова – фарът. Пътят става още по-тесен и още по-увличащ. Завой след завой приближаваме стърчащия самотен фар, приземен трийсет метра над морето върху отвесна скала. Уникална красота, открила се пред нас точно преди залез слънце.

[gallery type="rectangular" ids="13771,13772,13773,13775,13776,13779"]
Тръгваме обратно към заведение, което Антонио ни бе препоръчал за вечеря и изпращане на залеза.

Такъв залез не бях виждал

от около стотина метра височина съзерцавахме слънцето зад ниски облаци, обгръщащи морето сякаш в мъгла. На подобна гледка съм се любувал, но от височина над 2000 метра.

Лефкада

Тук облаците сякаш излизаха от самото море.

Как да не се влюбиш в Лефкада. От пръв поглед. Е, може би беше от първия ден...

fb_lefkada

 

За Петър
Avatar
Започнах да описвам пътуванията си с една единствена „егоистична“ цел – да мога след години да си припомням и малките детайли, които са ме впечатлили и са създали в мен емоция. Това обаче се оказа доста по-интересно и забавно от очакваното - пишейки, сякаш преоткривам за себе си вече видяното и преживяното. Ще се радвам, ако успея да представя в разказите си по най-добър начин местата, които посещавам и хората, които срещам, давайки шанс читателят да „пътува“ всеки ден до най-интересните кътчета от нашата красива планета.