Гръцка магия с вкус на узо

Да отидеш в Гърция и да не пийнеш поне веднъж узо е все едно да отидеш в Рим и да не видиш папата. При последното ни пътуване до южната ни съседка с нашите приятели Tripsy.club открихме още едно удоволствие, освен плажовете и забавленията в готина компания – Ouzo 7. За пореден път се убедихме, че неслучайно узото е любима напитка и част от много трапези и през лятото, и през зимата, и не само в Гърция. Откъде идва магията му?

ouzo7 (5)

Част от нея със сигурност се дължи на историята му. Смята се, че узото крие своите корени в алкохолната напитка ципуро, която е била проект на група монаси от 14-ти век, живеещи в манастир в Света гора.

Съвременната дестилация на узото до голяма степен се изстрелва нагоре в началото на XIX век след гръцката независимост, като продукцията е съсредоточена в остров Лесбос, за който се твърди, че е инициатор на напитката и остава основен производител. Когато абсентът е забранен за консумация в началото на 20-ти век, узото е един от продуктите, чиято популярност се увеличава, за да запълни празнината; някога е бил наричан “заместител на абсента без пелин”. През 1932 г. производителите на узо са разработили метод на дестилация, използващ медни каси, който понастоящем е стандартният метод на производство.

Домашните лекарства, използващи узо, извличат най-доброто както от алкохолния процент (който не е много висок), така и от свойствата на билките, използвани за ароматизиране на напитката, като канела, анасон, розмарин, кориандър и други, в зависимост от района, където се произвежда.

Ouzo 7 е продукт на сръчните майстори дестилери, посветени на това изкуство. За създаването му са изпозлвани най-добрите натурални съставки и аромати, затова вкусът му е мек и наситен. За истинките фенове на узото и любителите на изтънчения вкус, марката предлага и Ouzo 7 Gold Premium, преминало през двойно дестилиране и подправено със звездовиден анасон.

ouzo7 (2)

Пиенето на узо има и своите особености: Може да му се насладите с лед, чисто или разредено с вода, което създава характерния облаков ефект. Макар че се нарича аперитив или коктейл преди вечеря, то е напитка, на която гърците се наслаждават в късния следобед или в ранната вечер. Тъй като е наситено със силни аромати, се препоръчва да се пие глътка по глътка, с малко храна, като например традиционното гръцко мезе. След като сте го опитали, узото е много вероятно бързо да стане част от вашата диета. И както гърците казват: Stin yia sas (Наздраве)!

ouzo7 (6)

За Пътешественик.com
Avatar
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!