Глетчер – едно от съкровищата на Щатите

В началото на миналия век САЩ и Канада решават да сложат началото на първия Международен парк на мира. Този парк включва в себе си ледниците и езерата на Уотъртън парк от канадска страна и Национален парк Глетчер на територията на Съединените Американски Щати.

glacier-national-park-1


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Глетчер е част от щата Монтана и е един от най-красивите национални паркове на Америка. Над 4000 кв. километра площ, над 700 езера и над 50 величествени глетчера, от които произлиза и името на защитената зона.

glacier-national-park-2

От 1910 година насам националният парк привлича посетителите със своите удивително красиви места, ледени планини и разнообразна флора и фауна. Всяка година пристигат над 2 милиона любопитковци, жадни за невероятните гледки и природа на парка.

glacier-national-park-3

glacier-national-park-7

Националният парк Глетчер възниква в резултат на последния ледников период на земята, когато ледените блокове започват да се топят. Издълбавайки планините, ледът създава стръмни склонове и хребети и оставя след себе си множество бистри планински езера, чиито води са огледалото на планината. Едно от най-известните сред тях е езерото Сейнт Мари.

saint-mary-lake

Природата създава и над 200 водопада, разпръснати из приказния пейзаж на парка.

glacier-national-park-8

И до днес американците успяват да запазят тази красота като една от най-големите и непокътнати екосистеми на територията на Северна Америка. Според данните на археолозите, проучвали региона, първите признаци за живот в парка датират от преди 10 000 години. И от тогава до днес, тази екосистема успява да съхрани дори и най-малките си предизвикателства за човешката ръка.

glacier-national-park-4

Паркът може да бъде посетен през пролетта и лятото. Есента и зимата е затворен за туристи, тъй като количествата сняг правят местността недостъпна и труднопроходима. Местните жители разказват, че снегонавяването е толкова упорито, че се налага количествата преспи да бъдат разбивани с експлозиви. Градусите на термометъра през зимата стигат до -49°С, което допълнително усложнява нелеката зимна обстановка. Това е и причината глетчерите да запазват уникалността и красотата си.

glacier-national-park-5 glacier-national-park-6 glacier-national-park-9

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!