Германският манастир е построен на място, където е живял Св. Иван Рилски

Може и да възмутя някого, като нарека Св. Иван Рилски „най-великият български светец“ – святост едва ли е позволено да бъде сравнявана. Но пък и йерархията съществува навсякъде, тя е особено важна в Светлите сфери. Там, несъмнено, духът на този древен българин е близо до Господ, той е Небесният Закрилник на България. Тачим го и до днес, помним заветите му. Знам един от тях:

„Пазете се от сребролюбивата змия, защото сребролюбието е коренът на всички злини.“

Всеки българин знае, че светецът е основал Рилския манастир, но не са много известни годините, когато той е живял в Лозенската планина. Има поклонническа пътека „По стъпките на Свети Иван Рилски“, която следва пътя му – през Витоша, Верила и до Рила. А Германският манастир „Св. Иван Рилски“ е построен на мястото, където той е живял, преди да се отправи към Великата Рилска пустиня.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

 

Основаването на манастира е станало през десети век, а при царуването на Петър той е бил важно духовно средище, част от Софийската Малка Света гора. През 1832 година е разрушен от османските нашественици, но е съграден отново век по-късно.

През 18 век пак е разрушен – от кърджалии, но местните хора не се предават и го градят

Започват от църквата, която е построена през 1818 година. През 1886 година и тя е съборена и тогава се полагат основите на сегашната църква. Иконостасът е дело на самоковските братя Иван и Никола Доспевски. През 1928 година манастирът и земите му са преотстъпени на атонския „Захари Зограф“, който бедствал тогава. И до днес са под негово разпореждане.

Има и жилищни сгради, но не се допускат посетители в тях

Двете секвои в близост до черквата са засадени от Княз Фердинанд и сестра му Княгиня Мария Луиза.

 

София все повече настъпва към това място – хората продадоха нивите си и сега от двете страни на пътя към манастира се разраства промишлена зона. Но е още достатъчно далеч, за да не смущава уединението му.

Можете да стигнете до него с кола по асфалтиран път или пеша

около 5 километра са от спирката на автобусите № 1 и 6. Отбивката е добре указана, намира се при началото на село Герман.

 

Ако обичате разходките сред природата, тръгнете и по някоя от пътеките в околността. Която и да изберете, ще се насладите на чист въздух и приятни гледки.

За Рая
И най-малкото пътуване е приключение с неизвестен край, от нас зависи да го изживеем пълноценно. Дали ще е пътешествие в непознати земи или разходка в близкия парк, винаги имаме шанс да видим нещо ново - от древна цивилизация до току-що разцъфнало цвете, в което се крие цялата Вселена.