В прегръдката на Братушково

Нас все на Запад ни тегли, само че този път се задържахме в границите на милата родина. Само на 30 километра от София и на 2 километра от град Сливница, сгушени в полите на старопланинските възвишения Градище и Мала Вишая, се намират едни от най-уютните къщички, в които сме имали къмета да си починем – в село Братушково.

IMG_4117


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Братушково посреща с цветни пролетни картини, много зеленина и райска гледка към малкия язовир. Селото е разположено по поречието на река Нойчинци, а над него е местността “Манастирище”. Някога в миналото в тази местност е имало манастир, който е опожарен до основи във вековете на османското робство. На мястото, където е бил манастирът, сега има дърво, от чиито корени тече вода. Местните казват, че водата е светена и има лечебни качества. Затова нарекли мястото “Светени води”.

IMG_4127

В малкото китно селце ще бъдете очаровани от шест сгушени глинени къщички, в които спокойно можете да пренощувате, да се отдадете на релакс и романтика, да се порадвате на чистия въздух или пък да си направите весело събиране на открито с голяма и шумна компания.

IMG_4123

Глинените къщички се наричат “етно-село Братушково” и наистина ще ви напомят за малките кирпичени къщурки, познати от българските села.

IMG_4122 IMG_4134

Днес етно-селото е модернизирано, оборудвано и предлага уют и необходимите за спокойна нощувка удобства, а на портата ще ви посрещне усмихнатата и гостоприемна Петя, която само за миг ще ви накара да се почувствате у дома си. За компания като нашата – женени с деца, къщичките бяха забавление и за малки, и за големи. Разбира се, не успяхме да усетим романтичната страна на нещата, но затова пък децата се наиграха на воля, дори приеха мястото за „къщата на Флинстоун“ – неясна за нас асоциация, но пък направи престоя им още по-незабравим.

IMG_4118 IMG_4119 IMG_4121
IMG_4135 IMG_4137 IMG_4181 IMG_4188

Малко преди Братушково – в Алдомировци, можете да посетите къща за гости Дая, където Павката ще ви заведе буквално под скалите, за да опитате невероятни сортове вина.

IMG_4107
IMG_4098 IMG_4099 IMG_4100 IMG_4101 IMG_4103

Избата е буквално в скалата, изградена от истинските й камъни, в съчетание с дърво, което прави местенцето уютно и доста интересно.

IMG_4115

Братушково, язовирът, планината и еко-пътеките, уютните етно-къщички правят това място идеално за едно малко бягство през уикенда. Ако сте рибари, можете да уловите вечерята, да я комбнирате с доброто вино и да се насладите на уюта на етно-селото, гушнати в спокойствието на най-южните склонове на Западна Стара планина. Какво повече може да иска човек…

заглавна снимка: община Сливница
За Йоана
Пътуването е начин на живот. Необходимост. Страст. Това е начинът, по който успявам да прекроя себе си, когато ми е нужно. Начинът да изляза от моята реалност. Начинът просто да усещам живота в неговата пъстрота. Късметлии сме, защото днес имаме възможността да видим различни места, да опитаме от колоритността на различните култури, да се запознаем с различни хора от всяко кътче на Земята. Стига да искаме! Мечтата ми е след 50 години да се обърна и да кажа: „Аз успях да видя всичко, което искам!“. Пожелавам го и на вас!