В китното градче на лековитите води

Потапяли ли сте се в топла минерална вода? Усещали ли сте се как умората и напрежението си отиват и приятното усещане се настанява във всяка клетка от тялото ви? Някак си с годините асоциацията ми за горещи лековити води извиква на преден план името на едно градче, потънало в зеленина и спокойствие, сгушено в северните склонове на Стара Планина. Неговото име се корени в далечното минало и тогава е звучало по следния начин – Врещец, или другояче казано, това е място, където извират горещи, врели води. Днес това зелено градче е познато под името Вършец и е наистина чудесно място за качествена отмора и приятни разходки за цялото семейство.

Град Вършец се намира на около 400 м надморска височина точно в подножието на връх Тодорини кукли. Там минава и река Ботуня, която прави градчето още по-живописно и интересно за посещение.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Reka Botunya

Това е място, което е изключително благоприятно за семейни посещения. Децата усещат страхотната притегателна сила на Вършец и свободата, която им дават широките зелени алеи и поляни, свежият въздух и чувството за близостта на природата.

Мога винаги да се връщам, за да мина отново по Алеята на чинарите. Дърветата там са неотменни стражи и стоят достолепно със своите може би 100-тина години. Усещам някакво непознато спокойствие и желание да се докосна до тях. Опитвам се да си представя на какво ли са били свидетели преди половин век или преди столетие… Въображението рисува измислени картини и с децата започваме да играем и да споделяме ролите в нашата си приказка.

Друго приказно местенце, което беше оценено по достойнство и от децата, е Градският парк. Помня, че когато го видях за първи път, си помислих: „Уауу!” Тогава имах чувството, че се намирам по средата на вълшебна история. Дочуваха се птици, водите на реката шумяха, ветрецът разклащаше леко клоните и листите шумяха тихичко.

Gradski park_Varshetz1

Паркът на град Вършец е вторият по големина естествен природен парк на Балканския полуостров след Борисовата градина в столицата. Могат да се видят предимно иглолистни дървета, но има и някои интересни видове като гинко, райска ябълка и магнолия. Паркът може да е и отправна точка към още няколко забележителни места във Вършец. Информация за тези възможности ни дават големи и красиво изработени дървени табели насред парка.

Gradski park_Varshetz

Заедно с децата можете да посетите Иванчова поляна, която се намира сред самия парк, също така и Марийкина поляна /на около 20-тина минути/. Райският водопад пък е само на около 30-тина минути, както и хижа Бялата вода, преходът до която се изминава за около 2 часа и половина. По пътеките може да се насладите на дървени мостчета, места за отдих, направени с грижа и мисъл за посетителите, а за децата има и люлки, ако случайно им се прииска да се полюлеят под клоните на гъстата гора. Ако изберете някой от посочените маршрути, а защо не и всичките наведнъж, ще бъдете обгърнати от дъхави гори, птичи песни, напевното шумолене на падащите и разплискващи се води на Райския водопад и там, сред дивните зеленини на Вършечкия край, ще усетите детското безгрижие и глад за още приключения и незабравими места.

Във Вършец, освен че има кътчета за игра и за детски забавления на открито, не бива да се пропускат и приятните места за мама и тате, а именно вариантите за многобройни спа процедури. Такива се предлагат както в сградата на Новата баня, така и в хотелите и почивните станции.

Gradska banya_Varshetz

В този ред на мисли, не бива да подминавате невероятната архитектура на някои от сградите в градчето. Например Старата баня и Новата баня, които се намират в близост до Градския парк и са издигнати в стила на късния европейски барок – изящни, с множество детайли и шепот от миналото. Както и някои от по-запазените вили в стил арт деко. Върху тях е останал белег от онази едновремешна еклектика и артистизъм, но и неизменно ги е белязал печатът на времето.

И ако щете вярвайте, но тук се е намирало първото българско казино. То е било притегателен център за много влиятелни и добре осигурени гости на града.

Ако мога да опиша Вършец само с три думи, бих опитала с природа, въздух и спокойствие.

При всички случаи е една чудесна идея за един вълнуващ уикенд, който може би ще пожелаете да продължи дълго.

За Моника
Във всеки от нас има по един малък пътешественик. Той живее с мечтите за нови, невиждани места, сънува близки и далечни пътувания и се чувства истински, когато доближава и преживява поредното си пътешествие. Освен че пътува физически и се докосва с всичките си възприятия до желаната цел, пораства по свой си начин и вътре в себе си.