В града на липите… или колко Стара може да бъде Загората!

Стара Загора е един от малкото български градове, които могат да се похвалят с перпендикулярна градска пътна мрежа. Не можете да се загубите в този град – улиците са дълги, прави и се пресичат под прав ъгъл.

стара-загора
Снимка: Klearchos Kapoutsis

Наричан още „градът на липите“ заради множеството дървета от този вид из целия град, това е един от най-древните центрове в България и като цяло в Югоизточна Европа.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

През епохите е носил различни имена – Берое, Августа Траяна, Иринополис, Боруй, Верея, Ески Заара, Железник и днес Стара Загора.

Историята на това място започва около 6000 преди Христа. И до днес под целия град се крият множество епохи, опожарени тракийски градове, тайни средища и миналото на няколко народа.

Teatro Romano - 2
Снимка: Ramón

Разхождайки се из центъра, можете да станете свидетели на откритите разкопки от различните епохи. Разказвали са ми неведнъж, че градът е бил опожаряван и разрушаван многократно, като всеки следващ път е бил издиган наново. Това му е чарът на Бероето – многопластовото минало, което крие под себе си. Регионалният исторически музей пази голяма част от интересните белези на вековното минало на региона. Това е едно от местата, които си струва да посетите, ако решите да се разходите в града на липите.

Днес градът е просто чаровен. Накипрени главни улици, детски площадки, кафенета, градска градина, фонтани и шадравани.

SAMSUNG

Няколко са емблематичните места, които заралии обичат да обикалят и в които да намират отдих – в градската градина между горната и долната гъба до сградата на Общината в центъра, в парка Аязмото над града или там някъде около езерото Загорка.

стара-загора-3
Снимка: passer-by

Мога да ви разказвам до утре за Стара Загора, но оставям снимките да направят това за вас. Обичам го този град, там съм у дома! Близки до сърцето ми хора, които грижливо пазят моята история и спомени, винаги ме посрещат с топла прегръдка, големи сърца и широки усмивки.

Аязмото

SAMSUNG
SAMSUNG
SAMSUNG
SAMSUNG

Регионален исторически музей

SAMSUNG
SAMSUNG
SAMSUNG

Операта

SAMSUNG

Езеро Загорка

zagorka-ezero

За Йоана
Пътуването е начин на живот. Необходимост. Страст. Това е начинът, по който успявам да прекроя себе си, когато ми е нужно. Начинът да изляза от моята реалност. Начинът просто да усещам живота в неговата пъстрота. Късметлии сме, защото днес имаме възможността да видим различни места, да опитаме от колоритността на различните култури, да се запознаем с различни хора от всяко кътче на Земята. Стига да искаме! Мечтата ми е след 50 години да се обърна и да кажа: „Аз успях да видя всичко, което искам!“. Пожелавам го и на вас!