В Атина с приятели: емоция, любов и свобода

Според древногръцката митология Атина е богинята на мъдростта и войната… след като прекарахме два незабравими дни в гръцката столица, като част от Athens Party Trip, за нас вече Атина е емоция, любов, свобода и изживяване, което ще остане в сърцата. Не само заради вековната история и дух, които усещаш още щом влезеш в града, и не заради красивите гледки, сякаш извадени от фотоизложба, а заради това, че открихме Атина по нов начин – с приятели.

Още щом пристигнахме и преди дори да се настаним в хотела, се насочихме към най-високата точка на града – хълма Likavitos (227 м), за да поздравим отвисоко Атина и Егейско море 🙂 До хълма може да се стигне по два начина – пеша или с лифт (т.нар. Teleferik), който те качва до върха. Повечето от групата ни (въпреки дългото и изморително пътуване и високите температури) предпочетохме да се качим пеша. Изкачването не е никак стръмно и трае точно 18 минути 😀 (да, засичах го).


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Атина, хълма Ликавитос

Пътят е изключително живописен и пред погледите ни се откриваха нови и нови гледки с всяко следващо стъпало. На върха ни посрещна малък храм – църквата Св. Георги от 19 век, и спираща дъха гледка – безброй бели къщички, улиците, Акропола, пристанището. Знаехме, че Атина е голяма, но все пак не можеш да си представиш колко точно, докато не я видиш цялата със собствените си очи… отвисоко. На хълма има и голямо заведение с невероятна панорамна гледка, струва си да се посети.


Искаше ни се да останем там цяла вечер, гледайки тази главозамайваща панорама, но все пак бяхме уморени и гладни, така че побързахме да се приберем в хотела.

Хапнахме и се качихме на покрива – уж за по едно Съмързби, а в крайна сметка си спретнахме Roof Top Party на покрива на хотела. Страхотна гледка към нощния град, басейн, силна музика и парти емоции. Имаше и танци, и смях, и нощно къпане, и… What happens at the roof top stays at the roof top.


На втория ден ни чакаше доста натоварена програма – панорамна обиколка из основните забележителности в Атина. Тук е мястото да благодарим на нашия страхотен гид Ванката, който ни показа града както може да го направи само човек, който живее там от доста години и познава духа и традициите на гръцката култура.

Качихме се на метрото, сменихме две линии и така стигнахме близо до Акропола. Първо се качихме на съседния хълм – Филопапу, много симпатичен хълм с малки калдъръмени пътища, от който се разкрива прекрасна гледка към Акропола, вижда се целия.


След като си направихме известно количество снимки (тъй като не бяхме сигурни дали ще успеем да се качим на Акропола заради огромните опашки, все пак трябваше да се застраховаме :D), се насочихме надолу към новия музей на Акропола – едно от най-новите архитектурни произведения в Атина. Интересен факт е, че огромните скулптури са вкарвани в музея още преди самият той да е завършен – през покрива му. Чак след като всички експонати вече са вътре, е построен и покривът на музея.


Следващата ни спирка беше улица Макрияни, пълна с кафенета и заведения, където спряхме за малко да се освежим с кафе и сладолед (гръцкият сладолед е страхотен!).

С нови сили се насочихме към Храма на Зевс, който се намира в близост до Арката на Адриан – символичен вход към града. 18-метровата врата е изработена изцяло от мрамор. Много са интересни надписите от двете страни на арката. На страната, която гледа към Акропола, пише: „Това е Атина, градът на Тезей“, а на другата – „Това е градът на Адриан, не на Тезей“.


Следваща спирка – Старият Олимпийски Стадион, построен през 330-329 г. Пр. Хр., изцяло от мрамор. Чувството и гледката на огромния празен стадион бяха невероятни, можем само да гадаем каква би била емоцията, когато е пълен с хиляди души. Разбира се, не пропуснахме да се снимаме на почетната стълбичка – на най-високото стъпало, естествено 😉


И така, отново изморени и гладни, се насочихме към ресторанта, който беше избрал нашият гид Ванката и който предлагаше страхотна гледка към Акропола.

Атина, Гърция (5)

След почивката се върнахме отново към Акропола. Оказа се, че в следобедните часове туристите не са чак толкова активни, не чакахме повече от 5 минути и бяхме там – на може би най-известната туристическа дестинация в Атина: Акропола. Светилище с храмове и олтари, там е заседавал съдът, там се е пазела държавната хазна, а най-важният храм е Партенонът.


Вечерта се запознахме с истинското лице на нощния живот на Атина: отидохме на Бузуки. Нещо, което всички чакахме с нетърпение да видим, или по-точно да преживеем, защото това не беше просто една дискотека, парти или изпълнение на живо – беше едно грандиозно представление, цялостно изживяване за душата, една емоция, която ти оставя спомен за дълго време. С това гърците ми доказаха, че наистина знаят как да се забавляват, и ме заредиха със страхотно настроение за останалата част от гръцкото ни приключение.

Снимки: Plabo

А това ще бъде следващото ни приключение – в Лефкада, можете и вие да станете част от него! 🙂

lefkada_1

 

За Юлияна
Казват, че пътуването е единственото нещо, за което даваме пари, а ни прави по-богати. Аз вярвам, че опознавайки нови, непознати места, откриваме и по нещо ново за себе си. :) Така че откривайте, опознавайте и мечтайте!