Въпрос за 100 000 лева – коя е най-отдалечената точка от центъра на Земята?

Знаете ли къде се намира най-отдалечената точка от центъра на Земята? Любопитен въпрос, който спокойно би могъл да се включи в игра като „Стани богат“ и да донесе най-голямата печалба. Отговорът е Еквадор, а мястото, за което говорим, е Чимборасо – най-високият активен вулкан в страната и най-високата вулканична зона в Северните Анди. Чимборасо е масивен леден стратовулкан, който лежи в югозападния край на главната еквадорска вулканична дъга, наречена „Авеню на вулканите“.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

До неотдавна Чимборасо е смятан за спящ вулкан, но най-новите изследвания показват, че все още има активна дейност. Макар да няма исторически изригвания, вулканът избухва най-малко 7 пъти за последните 10 000 години – средно по едно изригване на около 1000 години. Изригванията му обикновено са на височина от над 3800 метра. Намира се в близост до населени райони и това го слага в графата „опасни вулкани“.

Вулканът се намира само на 1° южно от екватора. От уроците по география все още помним, че диаметърът на Земята е най-голям именно при екватора и морското равнище също е леко надигнато. Ето защо Чимборасо се смята за най-отдалечената точка от центъра на Земята, макар да е много по-нисък от най-високия връх в света – Еверест, и дори не е най-високият връх в Андите.

chimborazo2

Върхът на вулкана е напълно покрит от ледници, които са основният източник на вода за местното население. През последните години ледниковата маса на Чимборасо е намаляла, заради комбинираното влияние на глобалното затопляне, пепелта и феномена Ел Ниньо.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Местните казват, че красотата на Чимборасо е многообразна. Оловносив преди надникването на зората, през розовата палитра, когато изгрее слънцето, до златиста окраска, когато голямото огнено кълбо залязва. Благодарение на внушителната си височина от 6272 метра, Чимборасо се вижда от много далеч. Жителите разказват, че преди столетия именно Чимборасо е бил първият връх в Андите, който испанците видели, когато плавали на юг покрай Тихоокеанския бряг на Южна Америка.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!