Вулканът Кракатау – красота, която може да бъде унищожителна

Кракатау е доказателство, че красотата на природата може да бъде не само смайваща, но и унищожителна. Действащият и до днес вулкан се вписва в историята с някои от най-мощните изригвания, познати на учените, довели до сериозни разрушения и промени в климата на цялата планета.


Кракатау се намира в Индонезия, на красив архипелаг от четири по-малки острова. Последното му регистрирано супер мощно изригване е през 1883 година – силата му е толкова голяма, че унищожава част от вулкана. Взривът се чува на повече от 3000 км разстояние и взима десетки хиляди жертви. Огромно количество прах и пепел се издига във въздуха и скрива слънцето в радиус от почти 300 км за цели три дни. Изригването причинява и вълни цунами, които помитат бреговете на два от най-големите индонезийски острова Ява и Суматра. Според учените взривът има въздействие върху целия свят – температурите се понижават с няколко градуса.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 


И до днес Кракатау, който спада към стратовулканите и се отличава с изхвърляне на пепел и серии силни взривове, продължава да изригва редовно поне веднъж седмично – но за щастие с много по-малка сила, която не може да се сравни с катастрофалните случаи в миналото. Всъщност според вулканолози точно изригване на Кракатау през 535 г. е довело до значително изменение на климата на Земята, както и до образуването на островите Ява и Суматра. В момента вулканът е с височина около 300 метра, която бавно, но постоянно нараства благодарение на изригванията – с по около 5 метра всяка година. Въпреки зловещата си слава, Кракатау не се счита от повечето учени за бъдеща заплаха – според тях е малко вероятно той отново да изригне с гибелна сила.

6a00d8341bf7f753ef01348977d052970c

Тагове

featured вулкан
За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!