Виктория – грандиозният водопад с кралско име

На границата между Зимбабве и Замбия в южна Африка се намира едно от най-удивителните чудеса на света – водопадът Виктория (Victoria Falls). Грандиозното творение на природата представлява впечатляваща гледка, която трудно може да бъде описана с думи. Парата и пръските от спускащите се водни талази се издигат до 400 м височина и могат да бъдат видени от 50 км, а оглушителният шум се чува, дори да сте на 40 км разстояние от Виктория.


Водопадът е кръстен от първия европеец, който го открил през 1855 г. – британския доктор и мисионер Дейвид Ливингстън. Той бил толкова впечатлен от грандиозната му красота, че му избрал подобаващо грандиозно име: това на английската кралица Виктория. Местните племена пък го наричат с не по-малко подходящото Mosi oa Tunya (Димът, който гърми). Водопадът се образува от река Замбези, която внезапно се спуска в тесен, дълбок над 100 метра каньон.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

5

Виктория е единственият водопад в света, който е дълбок повече от 1000 метра и се простира на над километър. Той е най-голямата водна завеса в света с впечатляващата широчина от 1708 м. Когато река Замбези е най-пълноводна, всяка минута около 550 милиона литра вода се спускат от 70 до 108 метра височина. Всъщност Виктория се състои от пет водопада, намиращи се един до друг, четири от които са на територията на Зимбабве, а един е след границата в съседна Замбия. Всяка година спиращата дъха гледка привлича милиони туристи и любители на екстремните спортове като рафтинг и бънджи скокове.

 

Снимки: Joachim Huber
За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!