Величествената Метеора

Метеора е популярна дестинация в Гърция, която е известна с величествените си скални образувания и “кацналите” манастири върху тях.
Скалите на Метеора се извисяват в небето на 400 метра височина над Тесалийската равнина, Централна Гърция, и по-точно на 1-2 километра северно от Каламбака.

Някога, манастирите са били 24 нa брой, но сега са само 7, от които 6 са отворени за посетители. От 1988 г., Метеора е в списъка на ЮНЕСКО на световното наследство.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Смята се, че преди 60 милиона години, тази местност е била езеро, обградено от планини, но след катаклизмите водите са изтекли в морето. Всъщност, Метеора означава „висящ във въздуха“. Смята се, че скалите са били заселени още преди 10-ти век от отшелници, които ползвали местността за молитви. Първият известен отшелник се казва Варнава, който през 950-970 г. построява най-старата отшелническа постройка. След това е изграден Преображенският метох през 1020 г. от критския монах Андроник.

В момента има само 7 останали манастира, а всички останали са руини. Комплексът се състои от следните манастири:
„Свето Преображение Господне“ (или Големият Метеор), който се счита за най-внушителния, „Свети Николай Анапауса“, който се счита за най-живописния, „Русану“ е най-малкият, девически манастир, „Свети Стефан“ също е девически манастир, „Света Троица“ е най-трудно достъпен, „Варлаам“ и „Ипапандис“, който е затворен за посетители.

Интересен факт е, че до началото на 20-те години монасите и посетителите са могли да достигнат до манастирите само с помощта на окачени стълби или с помощта на монаси, които са ги повдигали със специални мрежи.

Ако посещавате това величествено място, трябва да знаете, че мъжете не могат да влизат с къси панталони, а жените трябва да са с дълги поли и покрити рамене. Най-добре е обиколката ви да започне в ранните сутрешни часове, но предварително проверете работното време на всеки манастир, тъй като то е различно.

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!