Великите реки на планетата: Красота и джаз край Мисисипи

Наречена от индианците „Велика река“, Мисисипи прекосява Щатите от север на юг, за да се влее в Атлантика с неохота при Мексиканския залив. Пресичайки 10 щата, реката минава през необятна гама от пейзажи, панорами, климат и различните цветове на живота. Мисисипи е четвъртата най-дълга и десетата по големина река в света.

missisipi1


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Мисисипи тръгва своето дълго пътуване от северния край на езерото Айтаска в Минесота.

missisipi1-1

След водопада Сейнт Антъни край Минеаполис реката достига до 220 метра надморско равнище и успокоява своя бяг. След като напусне Минесота, Мисисипи поема отговорността да бъде граница на Уисконсин, Айова, Илинойс, Мисури, Кентъки, Арканзас, Тенеси и едноименния щат Мисисипи, а в Луизиана се влива в Мексиканския залив. Целият този път от над 3770 километра реката изминава за 90 дни.

missisipi2

Мисисипи дава възможност на любопитковците да попътуват заедно с нея из прекрасните маршрути на водите й и да се насладят на красиви пейзажи, уникална природа, безкрайна шир и необятна пустош.

missisipi8

Като контраст се появяват и националният парк „Мисисипи Палидайдс Стейт парк“ с каменни скулптури, образувани от ерозията и водата, стари индиански пътеки и селца, градски шосета и сгушени населени места, които привличат туристите с пивко вино, предложения на релакс или просто спокойствието на една слънчева разходка. В края на своя път Мисисипи ще ви отведе до Ню Орлиънс – родното място на джаза.

new-orleans

new-orleans2

Освен прекрасна природа и места за отдих и развлечения, Мисисипи има своето стопанско, икономическо и транспортно значение за всеки един от щатите, през които минава. Мисисипи и редица от нейните притоци се използват за корабоплаване, добив на електроенергия, изкуствено напояване.

missisipi2

Само по горното течение на реката има изградени 42 язовира, които се използват основно за енергетика, както и за спорт, отдих и други развлекателни дейности, които допринасят за икономиката на страната.

missisipi3

missisipi4-1

missisipi5

missisipi6

missisipi7

Снимки: matt northam, Ron Cogswell
За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!