Варшава - дворците и стария град

 

 


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Автор: ИРИНА ИВАНОВА

Посетихме Варшава  от 25 до 28 април  2022. Възползвахме се от маршрутите на Ryanair от Бургас.

Решихме три дена  да посветим изцяло на полската столица.

Пристигнахме в града на обяд  и още от Централната гара с раниците се отправихме  към  Двореца на културата, който се намира непосредствено до нея.

Дворец на културата и науката

Сградата е построена през 1955 г., висока е 231 метра, и е емблематична за Варшава. В нея се помещават кино, театър, офиси на множество фирми и обществени институции.

Една от многото атракции в сградата е терасата на 30-тия етаж, от която се откриват превъзходни гледки към всички части на града във всички посоки. До терасата се стига с асансьор, тръгващ от централното фоайе, и  струва 20 злоти на човек. Районът около Двореца на културата и науката е новият модерен център на Варшава и изобилства от високи и чудати по архитектура небостъргачи.

След като разгледахме тяхното НДК тръгнахме пеша до улица  Новоий свят, където беше и нашия хостел,/до там може да се стигне и с трамвай №7 и 22/  От началото на улицата до старата част на града е на пешеходно разстояние около 15 минути и се минава по така наречения „Кралски път“ Може да ползваш и  градски транспорт непосредствено до центъра на старата част. /автобус 180/

По улица Нови Свят се намират Полската академия на науките и паметника на Коперник

Църквата Св. Кръст

Тя се намира вдясно на площада с паметника на Коперник до Полската академия на науките. В тази църква се пази сърцето на Шопен.

Президентският дворец

Малко преди да стигнеш до площада пред Кралския дворец има също интересна църква посветена на Св. Ана. Можеш да се качиш на високата кула с камбанарията, Църквата е на стария площад до Кралския дворец. Тя е голяма и пищна, с огромен музикален орган вътре.

Замковия площад се намира се пред замъка.

 

Старият град – Кралският замък

Замъкът заема централно място в Стария град и е бил дом на полските крале от 16-ти до 18-ти век. Вътре в двореца имахме възможността да разгледаме много картини, помпозни зали, няколко тронни зали, действали по време на различните полски владетели. Дворецът е бил разрушен по време на Втората Световна война и по-късно е бил изцяло възстановен, като много от орнаментите са оригинални.

Посетихме замъка в сряда –  входът за посещение  беше свободен , платихме само 10 злоти за аудио гид. Имаше  много посетители – предимно  групи с ученици.

Направи ми впечатление – в Стария град и в музеите, които посетихме беше пълно с големи ученически групи. Имаше и доста  паркирани автобуси  – явно много от децата бяха на екскурзия. И в моите ученически години така ни водиха и имахме карти за 100-те туристически обекта на България . Надпреварвахме  се кой ще събера най-много печати.

Старият град – катедралата Св. Йоан Кръстител и площадът на Стария пазар

Катедралата Св. Йоан Кръстител е най-голямата и най-стара готическа катедрала в града. Тя се намира между Кралския замък и Стария пазар в центъра. Наистина впечатляваща и отвън, и вътре.

Пазарният площад е сърцето на Стария град във Варшава. Тук бях запленена  от архитектурата, краските и атмосферата  – много красив старинен площад с интересни сгради, цветове и заведения. Седнахме на  кафе и понички. Площадът датира от края на 13-ти век, долу-горе от основаването на града. Сградите, обграждащи площада първоначално са били в готически стил, но по-късно са опожарени в голям пожар и са престроени в по-нов ренесансов стил, а още по-късно – в бароков.

Старият град – русалката на Варшавa, кулите Барбикан и паметника на незнайния воин

В стария град на пл. „Пазар на Стария град“ се намира варшавската русалката (Warszawskiej Syrenki ). Тя е изобразена с птичи крака и с тяло на дракон. В лявата си ръка държи кръгъл щит, а в дясната – прав меч.

Близо до Старият град може да разгледате и останки от крепостните стени на Варшава от 14ти век. Запазени (или възстановени) са градската порта и четирите кули около нея.

Сравнително на близо е и монументът на незнайните герои, посветен на загиналите за свободата на Полша. Паметникът се намира в приятен градски парк в централната част на Варшава, между Стария град и Двореца на културата и науките.

Дворец Виланов и градините му – полския Версай

До там се отива с автобус 180 и се слиза на последната спирка.

Понастоящем това е един от най-значимите музеи в Полша. Разположен е в едноименния квартал в покрайнините на Варшава и е оцелял през двете Световни войни. Построен е в последната четвърт на 17-ти век за крал Джон III Собиески. След това е бил използван, разширяван и преустройван от следващите полски владетели.

През април във Виланов се извършваше ремонт, но разгледахме градините като заплатихме  7 злоти,  които  са също интересни, макар и не така пищни откъм видове цветя. Входът за двореца е 20 злоти. В четвъртък посещенията са безплатни.

Паркът Лазиенки

До там се отива също с автобус 180

Впечатление прави паметниците посветени на Шопен , Ян Собиески, двореца и амфитеатраления театър.

Най-забележителен е централният дворец – наричан дворецът на острова, тъй като от двете си дълги страни е заобиколен от езеро. Този дворец е една от най-ценните полски исторически сгради, в която се помещава Кралската картинна галерия.

Парк Лаженки, познат още като Парк Кралски бани, е най-големият градски парк във Варшава, заемащ забележителните 74 хектара площ, при това в централната градска част.

Полезна информация:

Транспорт от летището до Варшава

Ние пътувахме с самолетната компания Ryаnair от Бургас до летище Модлин.

Как да стигнем от летище Модлин  до центъра на Варшава ?

Най-удобният начин да стигнете до центъра на Варшава е с влак. Първо трябва да вземете автобус /Shatal/, който тръгва  непосредствено пред входа на пристигащи и да слезете на гара Модлин за 10 минути, а оттам да вземете влака до Варшава. . Билети могат да бъдат закупени на летището. Будката за продажба на билети е точно срещу изхода на пристигащи самолети. За удобство на пътниците, компанията предлага единичен билет (Airport Ticket), който дава право на пътуване с автобус и влак до Варшава /валидност 75 минути/ и струва 20 ZL.   В противен случай трябва да купите от автоматите или от шофьора на автобуса билет до ж.п. гара Модлин  и от там  да закупите билет за Варшава. Влаковете са на половин час и пътуването трае около 1 час.

Влаковете са на фирма  Koleje Mazowieckie и  пристигат на централната гара на Варшава. 

Връщането е от централна гара Варшава от където купувате комбиниран Билет Модлин- летище . Модлин е последната спирка, слизате и веднага хващате шатъла за летището.

Обществен транспорт

Билети се закупуват от автоматите на спирките.

Ако сте цял ден във Варшава, може би ще ви е по-изгодно да си купите билет за един ден – 15 злоти. Може да си вземете билет  за 3 дни – 36 злоти, Цените, които ви посочих са за зона 1 във Варшава. Покрайнините попадат в зона 2 и билетите до там са по-скъпи. Ние не сме излизали извън зона 1. Най-далечното място, което посетихме – дворецът Виланов в едноименния квартал – попадаше в зона 1.

Билет за 1 ден (pol. bilet dobowy normalny). Може да го закупите   от репове или от автоматите за билети.

Дава ви право на неограничен брой пътувания с обществен транспорт във Варшава за 1 ден, валиден 24 часа след валидиране в зона 1. Цена на билета: 15 PLN (3,3 €).При качване в транспорта билетът трябва да бъде прикрепен към четеца (в случай на билети под формата на пластмасови карти) или ударен в перфоратора (в случай на хартиени билети) във всички автобуси, трамваи, влакове веднага след влизане в транспорта и си го слагаш в портмонето и вече не го вадиш.

Нашият хостел беше в центъра и не се налагаше да ползваме градски транспорт , но за дворците Виланов , Лезенки и квартал „Прага“ си взехме еднодневен билет. Иначе разстоянията до гарата и стария град изминавахме пеша.

Туристите се интересуват от автобусен маршрут номер 180 , който минава по „Кралския път“ от Военното гробище в северната част на Варшава до Стария град и най-престижните улици – Краковското предградие, историческата улица Nowy Świat, Ujazdowska алея и завършва в двореца Виланов.

Къде да отседнем?

Ние бяхме в Moon Hostel  на улица  Fostel 16 l  страхотна старина сграда намиращ се на 30 метра от главната улица Новий свет. Цената беше много приемлива по двама в стая и със изглед към старините сгради на Варшава. Резервация чрез Booking.com Гостите се радват на достъп до напълно оборудвана кухня с тостер, микровълнова печка и кухненски прибори и съдове.

Какво да хапнем?

Когато попиташ какво непременно трябва да опиташ, отговорът винаги е един и същ – Żurek (Журекът е супа с наденица и варени яйца често сервирана в хлебче)

Друго интересно, което ядох е тяхната версия на шкембе чорба – Флеки.

И не пропускайте да хапнете от типичните им “pierogi” , които  ще ви изненадат с разновидностите си (от спаначен до боровинков пълнеж).

Ние предимно се хранехме в заведенията намиращи се на централната улица Новий свет, където се предлагат всички традиционни полски ястия.

Има и много кафенета където се предлагат понички и вкусни тестени изделия.  Цените са малко по – високи отколкото в България, но ние предимно сядахме в центъра, където туристическия поток е по интензивен.

Варшава много ни хареса – и забележителностите, и хората – така учтиви и готови да помогнат. Има много,  какво да се види!  Препоръчвам Варшава като по-малко позната туристическа европейска дестинация.

За Пътешественик
Идеята за уебсайт, в който да съберем историите и снимките си от пътувания в България и чужбина, се роди спонтанно в един съвсем обикновен работен ден, но се превърна в нещо специално – в страст за целия ни екип.