Варшава – „градът Феникс“

Ако сте пътували из Полша, а след това стигнете до Варшава, много лесно можете да осъзнаете, че столицата на страната е различна. Вместо фокусът да бъде насочен към стар пазарен площад, Варшава се разпростира в един широк район с разнообразна архитектура, в която можете да намерите от готически елементи през комунистически бетон до модерно стъкло и стомана.

warsaw-2


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

И още от пръв поглед се вижда, че този град пази своето бурно минало, богата история и е преминал през вековете, без да губи себе си. Варшава има една от най-лошите съдби през Втората световна война – 85% от града са разрушени. Но колкото и опити за унищожение да са правени, Варшава оцелява и се съвзема всеки път. Може би заради това получава названието „градът Феникс“. И пак в резултат на това се появява колекцията от очарователни разнообразни квартали и забележителности, обособени във всяка част от полската столица.

Архитектурата разказва за епохите, музеите интерпретират историята от музиката на Шопен до трагедията на еврейското гето, дворците пресъздават стиловете на времето, а парковете позволяват да намерите спокойствие и отдих. Всичко това заедно изгражда един незабравим образ на столицата на Полша – Варшава.

Варшава изобилства от забележителности и места „за гледане“, както се казва на пътешественически език. От парк Лаженски, който е белите дробове на града и най-големият парк на столицата, до най-малкия музей, закътан някъде из периферията на централната част. Паркът е създаден през 1918 година върху 188 акра земя. Зелени площи, езера, реки, пътеки, исторически паметници, дворецът на водата са само малка част от едно от любимите места на столичани за отдих.

warsaw-5

warsaw-6

warsaw-7

warsaw-8

warsaw-9

Старият град на Варшава, датиращ още от 13 век, е една от най-популярните атракции на полската столица. Въпреки че е попаднал под обстрела на германските войници по времето на Втората световна война, през 1950 година бива възстановен в ренесансов стил и продължава да радва посетителите и днес.

warsaw-10

warsaw-11

warsaw-12

warsaw-13

Една от малкото забележителности във Варшава, успяла да се съхрани в годините на войната, е дворецът Виланов. Построена в края на 17 век от кралския дизайнер Августин Локи, тази изключително красива сграда напомня за славната кралска история на Полша. Дворецът пази множество портрети на благородници, фрески, рисувани тавани, творби на полски художници и артисти.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

warsaw-15

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Внимание заслужават още Кралският дворец, Националният музей, Музеят на Варшавското въстание, Квартал Прага, който някога е бил обособен град в града. Варшава наистина изобилства от забележителности и заслужава да бъде посетена. Полската столица е един от градовете-герои в Европа и ще ви плени с история, красота и многообразие.

warsaw-17

warsaw-18

warsaw-19

warsaw-20

warsaw-21

warsaw-22

warsaw-23

warsaw-24

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!