Бурито – мексиканският дюнер

Ако някога сте били в Мексико или САЩ, то със сигурност сте опитвали бурито – едно от най-разпространените ястия в този регион на света. Разбира се, може да сте го хапвали и на други места, включително и у нас, тъй като популярността му отдавна е надминала границите на американския континент.

Бурито (или Буритос) много прилича на познатите ни дюнери, тъй като представлява питка с пълнеж. Съставките, от които се приготвя обаче, са различни. Питката е от царевично брашно и без мая и се сгрява леко на скара или пара преди консумация, за да омекне, а пълнежът зависи от конкретния регион. Традиционно в Мексико се слага мачкан боб, месо или ориз, а в САЩ към тях се прибавят и други съставки като сирене, салата, кетчуп, сметана, авокадо и др. Особено в южните щати буритос са голяма конкуренция на традиционните американски хамбургери и хотдог.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

burito

Името „бурито“ е умалително от испанската дума burro, която означава магаре, а произходът й се свързва с легендата как е възникнало това вкусно ястие. Местните хора разказват, че по време на Мексиканската революция в началото на XX век в квартала Бела Виля в град Сиудад Хуарес, щата Чихуахуа живеел мъж на име Хуан Мендес, който продавал такос (сандвичи от тортиля с пълнеж) на улична количка, теглена от магаре. За да запази храната топла, той започнал да я увивал в домашно приготвени царевични питки. Тя станала толкова популярна, че идвали хора от стотици километри, за да търсят „храната на буритос“. Според други пък името идва от факта, че навитата питка прилича визуално на ухото на магаре – но ние предпочитаме историята на Хуан Мендес 🙂

Бурито се приготвя лесно и в интернет можете да намерите стотици рецепти както за питката, така и за пълнежа. Запрятайте ръкави в кухнята и поканете приятели на една вкусна мексиканска вечер – заслужава си!

burrito2

Тагове

бурито Кухня
За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!