Белфаст – символ на уличното изкуство и бурните години

Един град, който притежава магнетичен исторически дух и културни забележителности, които по изключителен начин се съчетават и битуват заедно с уличното изкуство на графитите. Белфаст е символ на историята на сблъсъците и конфликтите между протестанти и католици, Белфаст е и олицетворение на уникален градски дух и култура.

belfast-953301_640


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

mural-539830_640

Белфаст е столицата на Северна Ирландия и вторият по големина град на целия остров. Името му в буквален превод означава „устието на вретеното“. Разположен върху виещата се река Фарсет, Белфаст изумява със своите контрасти. Днес реката Фарсет е скрита в тръба под улица Хай Стрийт, а Бридж Стрийт или Мостовата улица обозначава къде някога е имало мост над реката. Самият град някога е основан на югоизточния край на езерото Белфаст Лох. Днес това е една от любимите дестинации на жителите и гостите на града за разходки и отдих през свободното време.

Според историята, първите белезите за дейността на хората в района датират от бронзовата ера, а по хълмовете около града могат да се видят останки и от желязната ера. През 17 век градът отбелязва своя подем и нараства значително, като до края на 20 век се превръща в процъфтяващ търговски, културен, индустриален и исторически център.

belfast-74067_640

Днес Белфаст носи белезите от бурните политически, религиозни и социални събития от миналия век, което го прави още по-интересен и любопитен за пътешествениците. Отпечатъците от бурните години могат да бъдат видени по почти всяка фасада на сграда из града. Стилът е викториански и често се случва да се забелязват различни символи, изкусно вписани в архитектурата, като глави на царе, митологични създания, богове, дори ликовете на прочути поети и писатели.

Един от любопитните факти за Белфаст е, че това е мястото, на което е построен Титаник. Оттук тръгва големият кораб, за да се опита да стигне отвъд океана и по пътя си да разкаже впечатляващата история на една голяма любов (поне според Холивуд 🙂 ). Днес има музей и място, на което можете да разбере всичко за огромния плавателен съд, който така и не успява да прекоси океана.

titanic2

titanic

Голяма част от центъра на Белфаст е пешеходна зона с множество обособени места за отдих и разходка. Уникалното съчетание между високите хълмове, морския залив и речната долина правят Белфаст незабравимо място.

Една от главните забележителности е площад Виктория и фонтанът Джафф, строен през далечната 1870 година. Търговски центрове, малки магазинчета, кафенета и места за развлечения изпъстрят обстановката и придават магнетизъм на мястото. Сградата на кметството също добавя свои щрихи към нетипичния пейзаж.

jaffe
Снимка: William Murphy

На един от хълмовете до града е известната ботаническа градина, оформена след смъртта на принцеса Даяна в нейна чест.

botanic
Снимка: Robert Young

На срещуположната посока можете да се насладите на замъка Белфаст, който ще ви отведе назад във времето и ще ви разкрие тайни от историята на целия район.

belfast-castle

belfast-castle2

belfast-castle3
Снимки: Lyn Gateley

Не е за изпускане и сградата на парламента на Ирландия – Стормонт, разположена в покрайнините на Белфаст и величествено разпростряла се върху огромна зелена шир.

stormont

Основите на Стормонт са положени през 1922 година. 50 години по-късно парламентът се разпада, но Събранието на Северна Ирландия продължава да функционира, а внушителната, строга, официална сграда става отворена и за любопитковци и посетители. Дори можете да влезете да наблюдавате дебатите. Оригиналните архитектурни планове предвиждат тази внушителна постройка да събира трите власти и цялото управление на държавата на едно място. В крайна сметка обаче, Съдът е построен в централната част на града.

Стормонт впечатлява с размерите си и визията си, която напомня на приказен замък на строг владетел. Разположена в покрайнините на града, сред необятна зеленина и красива природа, официалната сграда придобива още по-магнетичен и дори на моменти приказен вид.

stormont2
Снимки: Robert Young

Белфаст наистина изненадва със своите причудливи съчетания – море с хълмове и речна долина, история и култура с белезите на уличното изкуство, подем и икономически разцвет с религиозни конфликти и сблъсъци. Парадоксален или не – не е важно, защото сигурното е едно: струва си вниманието и да го посетите поне за седмица!

mural-539826_640

fish-544428_640

buildings-539796_640

tower-966397_1280

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!