Бахайските градини – царството на красотата и хармонията

Водопад от багри в изключителна хармония, който доставя неповторима наслада на сетивата – това са Бахайските градини (Baha’i Gardens), които се считат за истинско произведение на архитектурното изкуство и привличат хиляди туристи от тържественото си откриване през 2001 година насам. Намират се в Хайфа, третия по големина град в Израел, и са свещен храм на бахаите – религия, която почита красотата и хармонията.

Israel-Haifa-Bahai-Gardens

Изградени по проект на световноизвестния архитект Фариборс, градините се подчиняват напълно на двата основни бахайски закона: „С всяка своя мисъл и действие трябва да създаваш само хармония“ и „Всеки ден трябва да твориш нещо съвършено и да се стремиш към красота“.

Бахайските градини са разположени на 18 тераси и се спускат по подножието на хълма Кармел като цветна река. Сред хармонично подредените растения арки има и много красиви алеи, статуии, беседки, мраморни парапети, цветни мозайки, фонтани и шадравани. На водата е отредено важно място – защото тя е приемана като свещена живителна сила. За да се разгледат всички тераси, трябва да се изкачат 1000 стъпала.

fb9a86df79526c20099c34d89f69a758

Прелестните градини са не само духовен и административен център на бахайската вяра, но и мястото, където са положени тленните останки на основателите на религията – Баб и Бахаулла. В техните гробници обаче не се допускат посетители, за да бъде запазен вечният им покой.

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!