Атакама, или къде тренираме за Марс

Напоследък човечеството все по-сериозно обръща поглед към Марс, а едно място на Земята от години се използва като тренировъчна площадка за мисиите на червената планета, както и за снимачна площадка на много от фантастичните холивудски филми и сериали, чието действие се развива там. Причината: почвата наподобява много марсианската. Става дума за обширен регион от пустинята Атакама – една от най-безводните и най-сухи в света.

atacama-1


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

atacama-3

Атакама е с площ от 182 хиляди квадратни километра и се намира в Чили, като според учените в граничните си райони обхваща и малки части от Перу, Боливия и Аржентина. Над 15 милиона години, според НАСА, Атакама се простира върху територията от Андите до Тихия океан. Това е най-тясната крайбрежна пустиня и е под постоянното влияние на студеното Перуанско течение, което пречи да се образуват валежи… Или поне така беше до скоро. И все така до скоро местните казвали, че на това място земетресенията са по-чести от валежите на това място.

atacama-2

Атакама е сравнително прохладна. Жегата не притиска толкова жестоко, градусите се движат около 20°C. Най-топлият месец е януари, а най-студеният – юли.

Небето над Атакама е винаги ясно, а в далечината могат да се наблюдават високите части на планинските масиви. В предпланинския район в Перу се намира град Арекипа – оазисът на Атакама. Разположен е в полите на вулкана Мисти, което обуславя и природните особености – вулканични почви, топъл, сух и еднообразен климат. Благодарение на изкуственото напояване, местните отглеждат растения, плодове, зеленчуци и зърнени култури, с които се изхранват.

С изключение на Арекипа, гледката е пустинна. Но някъде из тази червеникава суха земя се виждат и ниски дюни, от които излиза дим. Безоточни, сухи области със силни изпарения, покрити с кора от сол – това са няколко солени езера и гейзерите Татио. Освен тях, единствено река Лоа достига до бреговете на океана. Но водите й са толкова солени, че никой не може да се възползва от тях.

atacama-salt-lake

atacama-salt-lake2

На 75 километра във вътрешността на Атакама скулпторът Марио Ираразабал избира място, на което да изложи своето произведение „Ръката на пустинята“ – Mano del Desierto. То представлява човешка ръка в огромен размер, която има за цел да изобрази емоции като несправедливост, самота, тъга, мъка.

atacama-hand

На фона на цялата суша, в края на месец март 2015 г. части от Атакама бяха наводнени. Силни гръмотевични бури и анормални проливни дъждове заляха пустинята и причиниха множество щети за местното население. Каприз на природата или знак, че тепърва ще ставаме свидетели на сериозни климатични промени?

atacama-4

atacama-5

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!