Асалското езеро – соленото чудо на природата

И ние си имаме солени езера в България, като Поморийското и Бургаското например, но най-соленото в света се намира в Източна Африка. Това е Асалското езеро, разположено в центъра на Джибути, на южната граница на региона Танджура, на около 120 километра западно от едноименната столица Джибути. Езерото е на 155 метра под морското равнище и се смята за втората най-ниска депресия на Земята след Мъртво море.

A 701103


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Езерото се състои от две основни части – едната е суха и бяла солена повърхност, образувана след продължителните изпарения, а другата е водната, с наистина много високо солено съдържание. Толкова високо, че езерото е най-големият резерват на сол в света, което е и основен източник на доходи за местното население.

asal-9

Макар границите на Асалското езеро да не са добре дефинирани, то се приема за национално съкровище и защитена територия.

asal-3

Един от най-любопитните факти, свързани с Асалското езеро, е че то е едно от най-горещите места на земята с температура от над 50° C през деня. Колкото по-близо сте до езерото, толкова температурата се покачва. Изпаренията на водата продължават и солта, която остава, на места достига до дебелина на покривката от около 35-40 см. Местните жители твърдят, че върху тази повърхност се шофира безпроблемно.

asal-6

Заради богата на сол и минерали вода, растителност в района и в самото езеро почти няма. Няма и признаци на живот в него, освен различни видове бактерии. В редки случаи наоколо са наблюдавани камили, гущери, насекоми. Именно заради този факт езерото Асал, макар и солено и горещо, се смята за източник на полезни вещества.

asal-4

asal-8

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!